Laura Gil Martens fra Argentina har doktorgrad i ernæring fra Universitetet i Bergen, og er veterinær. Hun er Chief Nutritionist hos AM Nutrition i Stavanger, og er svært opptatt av hvilken rolle DHA og EPA har for hunde- og kattehelse. DHA og EPA er essensielle fettsyrer som kan fås gjennom marine råvarer, som vi i Norge har stor tilgang på. Det er mange grunner til at hunder og katter bør få sin daglige dose av Omega-3 med DHA og EPA, ifølge Laura Gil Martens.

Laura Gil Martens, veterinær. Foto: Jan Gil Martens

Mange positive effekter

– For det første er Omega-3 viktig i forhold til nervesystemets strukturelle funksjoner, og i tillegg har Omega-3 betennelsesdempende funksjon. Det har god virkning på kvaliteten på hud og pels, og har en positiv virkning i forhold til immunforsvaret. Det er også påvist en bra medisinsk effekt i forhold til kardiovaskulære sykdommer, sier Gil Martens.

Balansen Omega-3 – Omega-6

Ifølge Gil Martens er det viktig med balanse mellom Omega-3 og Omega-6-fettsyrer, de siste får du gjennom vegetabilske råvarer. Måten å oppnå en balanse på er enkel: Mindre Omega-6 og mer Omega-3. I tillegg til nevnte effekter har mer Omega-3 også god effekt på synet og kognitive funksjoner. Mange hunde- og katteeiere har kanskje hørt om flere av effektene, men noen eiere trenger mer info om hvor viktig inntak av fisk er for hunder og katter.

Forebygge – men også reparere

– Det er viktig at Omega-3 brukes forebyggende, og ikke bare reparerende. Du kan starte med valpen, og fortsette med Omega-3 hele livet, og det er ikke minst viktig for drektige og diende tisper å få i seg nok Omega-3 med DHA og EPA. I tillegg til å redusere risiko for de nevnte diagnosene, har økning av Omega-3-inntak også en gunstig effekt for å motvirke stive ledd, diabetes, allergier og kroniske sykdommer generelt. Når vi vet at Norge har en stor tilgang på fisk på grunn av vår rene, langstrakte kystlinje, er det ingen grunn til å la være å gi hunder og katter mer fisk i form av Omega-3, sier Gil Martens.