Det er ikke bare bilen som må klargjøres for vinteren – også hester trenger ekstra stell og klargjøring før vinteren tar skikkelig tak.

Kle opp hesten

Selv om hesten ikke er barbert og fortsatt har pels, vil det lønne seg å dekke hesten til med dekken når kulden er som verst. Maud Solberg har selv to hester, og bruker flere timer i stallen hver dag. – Når vinteren kommer, passer vi på at vi har alt av dekken klart og kler hesten opp etter hvordan temperaturen er. Den ene hesten er barbert og den andre ikke, og for den som er barbert er det spesielt viktig at vi kler den skikkelig opp slik at den trives når været blir kaldere, forteller hun. Solberg foretrekker selv å kle den opp med ull innerst for så å legge på gradvis alt etter hvor kaldt det er.

Godt fottøy

Når snøen og ikke minst isen kommer, vet vi alle hvor glatt og ubehagelig det kan være å ferdes utendørs. Hester har det samme problemet, og det er derfor viktig å sikre at hesten får på seg vinterskoene før isen og snøen herjer som verst. Bente Bang-Nilsen har holdt på med hest i over 50 år, og har drevet alt fra store til små staller. – Når kulda og isen kommer, er det veldig viktig å få på vintersko med brodder. Disse kan settes på så fort man tror at snøen vil nærme seg, og man trenger på ingen måte å vente til snøen har lagt seg med å ta dem på, forteller hun.

Flere store staller har i dag installert egne solarium som tørker og varmer hesten når den er våt og kald etter tur.

Gjør stallen klar

Bente har i dag en liten stall med fire hester, men mener at prinsippene er like uansett størrelse på stallen. – Det er veldig viktig å gjøre stallen klar. Har den flere innganger, kan man for eksempel lukke dørene for å unngå gjennomtrekk. Pass også på at vinduene er godt isolerte, og dekk til på de stedene der det trekker.

Kommuniser med hesten

Hester er ofte forskjellige, og der noen trives i kulden, er det andre som foretrekker å være inne. Bente kjenner selv til en 26 år gammel hest som aldri har likt regn, og mener det er flere slike tilfeller. – Hvis man kjenner hesten, vil man merke det om den ikke trives. Ser den ned i bakken med hengende ører, er det et klart tegn på at den ikke trives i kulden og ønsker seg inn. Jeg har tro på at man kjenner sin egen hest best og at de fleste har en god evne til å se hvor komfortabel den er, sier hun.

Pass på strømgjerdene

– Mange hesteeiere har elektriske gjerder på jordet. Om vinteren kan snø legge seg på gjerdene og føre til at strømmen avjordes. Er det mye snø, kan også trær, busker og greiner bli presset mot gjerdet og derfor føre til avjording. Det er viktig at man på høsten tar en gjennomgang av trær og lignende for å passe på at gjerdene fortsatt har effekt, sier Bente.

Stor tro på solarium

Flere store staller har i dag installert egne solarium som tørker og varmer hesten når den er våt og kald etter tur. Både Bente og Maud har stor tro på disse, til tross for at de har lite personlig erfaring med det. – Jeg har stor tro på at dette er meget bra for hestene. De får muligheten til tørke og varme, samtidig som det også er godt for å myke opp musklene, avslutter Maud.