Når man kjører bil, er det viktig at all last er forsvarlig sikret, og hunden er ikke et unntak. Når hendelser skjer i trafikken, som for eksempel en kollisjon eller en kraftig oppbremsing, vil en hund bli slengt rundt i bilen med stor kraft. Hva kan gjøres for å unngå dette?

Hundebur gir størst trygghet

– En løs hund i bil er ikke trygg, verken for seg selv eller andre. Det er ikke påbudt å sikre hunden i bil, men det er påbudt å sikre all last forsvarlig. Ved kraftig nedbremsing, kollisjon eller utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med stor kraft. En hund på 20 kg vil ved en bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft tilsvarende 786 kilo, som er dødelig hvis man er uheldig, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. For å sikre både andre passasjerer og hunden, anbefaler Kristin Øyen og Trygg Trafikk at man sikrer dyr med bur eller eventuelt seler som kan kombineres med bilens egne sikkerhetsseler. – Det aller sikreste valget er å plassere en transportboks eller et bur i bagasjerommet, forteller Øyen videre.

Plasseringen er viktig

Hvis man har gått til innkjøp av et bur eller en transportboks, er det viktig at disse blir plassert på riktige steder i bilen. – Tester viser at plasseringen av kjæledyret i bilen er viktig for sikkerheten. Små hunder eller katter bør settes i en transportboks eller et bur i fotrommet bak forsetene. Der er de godt sikret mot å bli kastet frem og ut. Større hunder bør også settes i transportbur, og dette buret bør stå i bagasjerommet på tvers av kjøreretningen og så tett inntil bakseteryggen som mulig, sier Øyen.