Frykt og nervøsitet hos hunden kan være genetisk nedarvet fra foreldrene, men akkurat som hos oss mennesker har oppveksten mye å si for hvor trygg hunden blir når den vokser opp. Det er særlig miljøtreningen i de tolv første ukene som er viktig. – Du får valpen hjem til deg etter cirka åtte uker, og da er det veldig viktig at oppdretteren ikke bare har latt dem stå i en hundegård, men at de har fått møte en oppvaskmaskin, en støvsuger, små barn og gamle mennesker, og kanskje fått være med på en biltur slik at den allerede i ung alder blir vant til ulike miljøer, mennesker og situasjoner, forteller Eli Scheie, som selv har tre settere og er innehaver av dyrebutikker på Lillehammer og Hamar. Når valpen kommer hjem til deg, skal man selvfølgelig huske på at valpen er en baby. Men den trenger nye stimulanser, og da er det sunt å ta med valpen til nye steder og situasjoner. Det viktige er at hunden får oppleve nye ting, men på en slik måte at det ikke oppleves som skummelt.

Lydspor med rakettlyder

På nettet finnes det lydfiler som kan lastes ned eller CD-er man kan kjøpe med rakettlyder. – Det er ikke alltid hundene reagerer likt på disse lydene som på rakettene ute. Men hvis hunden er engstelig, går det an å trene på å oppleve lydene på lavt nivå til hunden er komfortabel med det. Deretter kan man sette opp lyden litt og samtidig gjøre noe som hunden synes er gøy, og kanskje belønne med en godbit. På den måten vil den forhåpentligvis ikke forbinde lydene med noe farlig, sier Scheie. Hun understreker at det er viktig å oppføre seg mest mulig normalt, og at hvis man har en hund som er kjemperedd, skal den ikke trøstes. – Nei, faktisk er det slik at trøst forsterker frykten og virker mot sin hensikt. Det er imidlertid viktig at du er der og ikke reiser bort på nyttårsaften hvis hunden er redd. Hvis du fremstår som rolig og trygg, smitter også det over på hunden. Naturpreparatet Adaptil kan også benyttes for å gjøre hunden roligere. Stoffet inneholder et duftstoff som tilsvarer et feromon som utskilles fra talgkjertler hos den diegivende tispen og virker beroligende på valper. Dette fungerer også godt på voksne hunder, og kan gjerne kombineres med atferdstrening for å få best mulig resultat. Det er nok enkelte hunderaser som er mer engstelige enn andre, og man skulle kanskje tro at jakthunder som er vant med skarpe smell ville være mindre utsatt for nyttårsangst enn andre hunder. Men slik er det nødvendigvis ikke. – I en jaktsituasjon er hunden i sitt ess og synes det er kjempegøy. Det er ikke den samme situasjonen som hunden opplever på nyttårsaften. Og selv om den er vant til å ikke reagere på smellene fra en hagle, kan den godt bli redd for pipingen og blinkingen fra rakettene, forklarer Scheie.

Reiser bort

– Hvis ingenting annet hjelper, kan man jo reise langt bort til et sted der det ikke er raketter. Og det er det mange som gjør, for de orker ikke å se hvor redde hundene er. Men er man hjemme, er i hvert fall det viktigste budskapet å opptre mest mulig normalt, kanskje trekke for gardiner og skru opp litt lyd på TV-en, avslutter Scheie.