- På mange måter har gjerne hunden eller katten den samme rollen i familien som om den hadde hatt to bein, og er gjerne vår aller beste venn. Derfor spiller det stor rolle hvordan dyret har det når det skal bo på et dyrehotell, sier Marianne Henriksen som er innehaver av Skoger dyrehotell.

At man finner et dyrehotell hvor de har et godt verdisyn er viktig, og derfor er det lurt på bruke litt tid på å finne det rette stedet hvor hunden eller katten kan bo.

- Hvis du først ringer og deretter reiser på besøk og tar med dyret til dyrehotellet, får du fort en følelse av hvordan det er der og hvordan de som arbeider på stedet er. Vi gjennomfører alltid bli-kjent-samtaler og gjerne bli-kjent-dager i hundebarnehagen der vi får anledning til å bli godt kjent både med dyret og familien. I tillegg til personalia og slike ting får vi avklart hvilken rolle dyret har hjemme og hva det er vant til. Vi hører også om fôringsrutiner og hvilke erfaringer de har med å la dyret være sammen med andre dyr. Helse og veterinæropplysninger er det også vanlig at vi kommer inn på, forteller Henriksen, og fortsetter:

- Det er også viktig at vi får fortalt hvordan vi gjør ting hos oss, slik at familien skjønner hvordan dyret får det i det daglige.

Den dårlige samvittigheten

Det er helt vanlig å få dårlig samvittighet når man setter bort hunden eller katten på et dyrehotell for første gang.

- Mange føler nok at de svikter sin beste venn, men hvis man finner et godt sted hvor katten eller hunden kan være, trenger man ikke å ha dårlig samvittighet. På samme måte som vi sender ungene i barnehage eller på sommerleir, kan vi også sende bort for eksempel hunden til et sted der de får oppleve et godt hundeliv. Et sted hvor de får oppleve spennende møter med andre hunder eller oppgaver å bryne seg på. Hvis hunden får gode opplevelser er det nok like berikende for hunden å reise på hundehotell som det er for et barn å dra på speiderleir, sier hun.

Prøvebo først

Det smarteste er å la dyret prøvebo en natt eller to før man reiser bort og forlater dyret sitt for en lengre periode. Da ser man fort hvordan dyret reagerer på å være borte fra kjente omgivelser, og kan samle nyttige erfaringer.

- I det hele tatt er noe av det viktigste at vi har en god dialog underveis, for da blir samarbeidet aller best både for oss, familien og ikke minst for dyret som vi skal passe på, avslutter Henriksen.