Alle som tar den endelige avgjørelsen om å skaffe seg hund vil oppleve at man må ta stilling til en lang rekke spørsmål før valpen er i hus. Hvilken rase skal jeg velge? Kanskje vi bør finne en omplasseringshund? Og hva passer best for oss av tispe og hannhund? Uansett hva svarene på disse spørsmålene er finnes det heldigvis en fellesnevner for alle blivende hundeeiere: ønsket om en sunn og frisk hund som kan leve et langt og lykkelig liv sammen med familien. Og selv om ingen valp kommer med garantier finnes det mye du som potensiell kjøper kan gjøre for at dette ønsket går i oppfyllelse.

Oppsøk kompetansen

Når du har valgt deg ut en rase som du mener kan passe er du klar for neste steg – nemlig det å kontakte raselubben. De har stor kunnskap om rasen og vil kunne hjelpe deg å bekrefte at dette er den riktige rasen for deg. Videre har de aller fleste raseklubber en egen valpeformidler og liste over godkjente oppdrettere. Oversikt over NKKs medlemsklubber og forbund finner du på www.nkk.no. En seriøs oppdretter vil stille deg mange spørsmål. Det kan tenkes at du syns spørsmålene virker avskrekkende og granskende – men husk at oppdretteren har valpens beste i tankene! De vil vite hvem de selger valpen sin til og sikre at den får et godt og trygt hjem. Oppdrettere som ikke stiller spørsmål, som ikke stiller krav til valpens oppvekstvilkår, som ikke kan gi deg råd – eller som til og med ikke tillater deg å besøke dem i hjemmet, vil at valpen skal overleveres på et eller annet tilfeldig sted eller ikke kan vise deg foreldrene til valpene bør du unngå.

Når du er i kontakt med raseklubben er det lurt å spørre både om rasens behov og egenskaper, og ikke minst – potensielle helseutfordringer.

Still spørsmål

Når du er i kontakt med raseklubben er det lurt å spørre både om rasens behov og egenskaper, og ikke minst – potensielle helseutfordringer. Noen raser har større utfordringer enn andre, og felles for alle raseklubbene er at de jobber for å løse disse. Informasjonen du får av raseklubben kan du så ta videre med deg til aktuelle oppdrettere. Treff gjerne flere; om du treffer en oppdretter hvor kjemien klaffer vil du erfare at et godt forhold mellom dere kan være uvurderlig. Framstår vedkommende som en person som du har lyst til å spørre når du senere har spørsmål om ditt hundehold? Her bør svaret være ja. Når du møter oppdretteren, ikke glemt å stille spørsmål selv! Er vedkommende bevisst og åpen om rasens eventuelle helseutfordringer? Gir han/hun deg et balansert bilde av rasen, eller er alt bare perfekt? Vurder åpenhet som noe positivt.

Viktig dokumentasjon

Om du - etter godt forarbeid – har funnet frem til en oppdretter du ønsker å kjøpe fra, bør du stille fornuftige krav til oppdretteren. Det er viktig at du i det minste får tilbud om å treffe tispen hjemme, og god informasjon om helsestatus og gemytt på begge foreldrene. Når du besøker valpene skal de og tispen virke velstelte og friske, og alle områdene hvor hundene befinner seg skal være rene og egnet for hundehold. Når den store dagen endelig kommer, og du skal ta med deg din nye bestevenn hjem skal du få med deg stamtavle og dokumentasjon på at hunden er chipet, vaksinert og veterinærbesiktet. Husk å inngå skriftlig avtale. Drøft gjerne hva dere er enige om på forhånd, og ikke signer dersom du syns noen av kravene virker urimelige. Du kan få råd til hva som er vanlig å avtale i raseklubben eller hos NKK. Når du sitter med valpen i fanget på veien hjem er det bare å glede seg til din nye hverdag som hundeier. NKK ønsker alle nye hundeiere lykke til – og velkommen som medlem hos oss!.