Linn Krogstad
Linn Krogstad
Leder, Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge er landets eldste dyrevernsorganisasjon, og har i over 150 år jobbet for at dyr skal tilkjennes grunnleggende rettigheter og behandles godt. Hjemløse dyr er blant hjertesakene til organisasjonen. Årlig blir det tatt inn 5 500 dyr, i all hovedsak fordi dem er blitt hjemløse. Katter utgjør så mye som 87% av disse 5 500 dyrene.

Hvorfor hjemløs?

At dyr blir hjemløse kan ha flere årsaker. Felles for de fleste er at dyret på et tidspunkt har blitt uønsket av sine eiere. Noen velger å åpenbart dumpe dem ved å sette dem igjen i en pappeske i skogkanten, andre bare overlater det til seg selv på andre måter. Kanskje er de gått lei eller kanskje har de ikke mulighet til å ta hånd om dyret lengere. Livet kan forandre seg brått, men med god planlegging før man går til anskaffelse av et dyr kan man spare både seg selv og dyret for mye vondt.

Anskaffelse

En ting mange kanskje ikke tenker over er hvorfor de skaffer seg familiedyr. Er det fordi man ønsker seg selskap, eller er det kanskje et barn som så veldig ønsker seg en lodden bestevenn.  Om det er det siste alternativet som er realiteten så er det viktig å være klar over at barn under 16 år ikke kan eie dyr i henhold til dyrevelferdsloven. I praksis betyr det at foreldrene som eier dyret og har ansvaret for dyret.

5 tips til deg som vil skaffe et familiedyr

 1. Et dyr kan leve i mange år og vil være ditt ansvar hele livet. Har du tenkt på at en katt kan bli 20 år eller at en hund kan bli 15 år? Det betyr at det i 20 år fremover må passe for deg å ta hånd om dyret og sørge for at dyret har et godt liv.
   
 2. Bosituasjon er også viktig å tenke over. Hvert år kommer mange i den vanskelige situasjonen at de må flytte, og familiedyret er dessverre ikke velkommen noen steder. Dyreeieren kan de bli tvunget til å omplassere, eller i verste fall avlive dyret.
   
 3. At et dyr er en utgift er noe man må være klar over. Mat, utstyr, kattesand og lignende er noe de fleste tenker på, men så kommer veterinærutgifter, kostnad til forsikring og medisiner i tillegg. Dyret må få en årlig helsesjekk, og noen dyr skal også vaksineres en gang per år. I tillegg må katter for eksempel kastreres og ID-merkes. Det kan fort bli en dyr affære å være dyreeier. Det er derfor viktig å tenke gjennom om man har råd til å anskaffe dyret og ikke minst til å forsørge det i kanskje 20 år til.
   
 4. Det er viktig å gjøre en vurdering i forhold til sin livssituasjon. Dyr er koselig selskap, men husk at dyr også ønsker å tilbringe tid med deg! Om man er mye borte fra hjemmet vil dyret være ensomt og vil mangle sosial kontakt. Om man ikke kan avse noen timer per dag så bør man heller ikke skaffe seg dyr.
   
 5. Pass i ferietider er også viktig. Dersom det ikke er naboer, familie eller venner som kan ta hånd om dyret når det er ferietid betyr det at man ikke kan reise bort.