Siden en hund ikke bruker ord for å snakke, kan det være vanskelig å vite hvordan den har det. Man må lære seg å tolke signaler, noe som er spesielt viktig ved sykdom. Et vanlig problem hos hunder er forkalkninger i ledd, også kalt artrose. Veterinær ved Nannestad Dyreklinikk, Svein Stueland, forteller at et av de første tegnene er at hunden virker mer stiv og støl enn vanlig.

Vær oppmerksom

− Symptomer på artrose er at hunden mister lysten til å leke og løpe, at den viser tegn til stivhet og halting, sier han. – Det kan være at hunden reiser seg opp langsommere enn vanlig. Den kan ha problemer med å komme seg opp i bilen og ha vondt for å bevege seg i trapper. Mindre lyst til lek og mosjon samt dårlig appetitt er også signaler å ta på alvor. Smerte kan vise seg som unormal adferd – den kan jo ikke snakke, så som hundeeier må du være oppmerksom. Årsakene til at en hund utvikler forkalkninger kan være flere. − Artroser kan være arvelig eller et resultat av traume og langvarig slitasje. Noen hunder er mer utsatt enn andre, og det kan være lurt å sjekke at foreldrene ikke lider av predisponerende sykdommer før man kjøper valp, sier Stueland. Håpet er langt fra ute selv om hunden din får diagnostisert artrose.

Oppfølging og behandling

− Selv veldig aktive hunder, som jakthunder, kan fungere godt med riktig oppfølging, behandling og tilpasset aktivisering. Variert trening som bygger opp muskelmassen er bra, f.eks. svømming og turer på mykt underlag. Det er viktig at hunden holder seg tynn for å unngå ekstra belastning. Det finnes effektive medisiner som kan hjelpe, mens i noen tilfeller kan det være aktuelt med kirurgi, avslutter Stueland.