– Denne hunden mente nok at angrep var det beste forsvar. Vi gikk på mange kurs for å få hunden sosial og trygg, men det hjalp ikke stort. Det er jo en utfordring å ha en hund på 55 kilo som man ikke kan stole på. Det er noe av det verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Jeg lette etter hjelp, men fant ut at det var mange tilbud som både var dyre og dårlige i markedet, sier Hege.

Hun forsto at hun rett og slett måtte ta en utdannelse som hundetrener og til slutt fant hun Troll Hundeskole på Kongsberg.

– Her var alt tilrettelagt på hundenes premisser, og hundene ble med både på den teoretiske og praktiske delen av opplæringen. Hun som driver hundeskolen, Anne Lill, kjente jeg litt fra før. Jeg visste hva hun sto for, og hun innfridde forventningene.

På hundeskolen ble det positive metoder basert på operant betinging og helt fritt for straff. Hege deltok på atskillige samlinger i den 20 måneder lange perioden hun var tilknyttet skolen.

– Jeg ble sertifisert som internasjonal hundetrener. Samtidig endret hundens atferd seg fundamentalt, så jeg var veldig godt fornøyd med det jeg lærte og med hundens fremgang. Men dessverre dreide dette seg også om genetikk. Så selv om fremgangen var bra, ble den ikke bra nok.

Han var fremdeles uforutsigbar i enkelte situasjoner mot fremmede mennesker. Han viste helt uakseptabel oppførsel og vi hadde ikke annet valg enn å avlive han, sier Hege ettertenksomt.

– Nå kan jeg så mye om hund at jeg nesten gruer meg til å skaffe meg en ny valp, for det skal vi ha, bare jeg blir ferdig med all reisingen som jeg driver med for tiden, avslutter hun.