Duftstoff som gir trygghet

– Feromoner er naturlige duft- stoffer som fungerer som signal- substanser mellom individer av samme art. Tisper utsondrer trygghetsferomoner når de får valper. Dette duftstoffet fremstilles også kjemisk, slik at det kan brukes til hunder som trenger det, forteller Torill Moseng, daglig leder ved Moseng dyreklinikk. Feromonene er tilgjengelig både som spray, halsbånd og diffuser som plugges i en kontakt.

Kan brukes forebyggende og som hjelp ved atferdsmodifiserende trening

Det beste er å bruke duftstoffet forebyggende for å unngå at problemer oppstår, men det kan også fungere som en verdifull hjelp dersom hunden eller katten allerede har et atferdsproblem. – Det kan være fornuftig å bruke feromoner for å gi en valp en trygg begynnelse i et nytt hjem eller i forbindelse med at man starter treningen med å være alene hjemme, sier Torill. Feromonene har vært tilgjengelig i Norge i ca. 10 år, og er enkle og risikofrie å bruke. – Dersom hunder opplever stressende situasjoner, er innlagt på klinikk eller hvis man har fått en ny valp i huset, kan duftstoffet brukes for å oppnå en større trygghet, forteller Torill.

Effekt hos alle hunder

– Jeg har selv mye erfaring med hunder som har brukt feromoner, og jeg opplever som regel at det gir en positiv effekt. Hvor stort atferdsproblemet er, hvor lenge det har vart og hundens gemytt spiller helt klart inn på virkningen, avslutter Torill.