Jonas Riise Johansen hos Fjellanger Hundesenter holder kurs i husbandry for hundeeiere.

- Essensen i husbandry er å gi hunden din kontroll i håndteringssituasjoner, sier Riise Johansen.

Dersom hunden din hater å klippe klørne, er det ikke nødvendigvis selve klippingen som er problemet, men at hunden ikke har kontroll over situasjonen.

Gi hunden kontroll

For å gi hunden kontroll, kan du lære den et start- og et stoppsignal. En liten dytt med snuta på klosaksen kan være startsignal, og snuta på hånda kan være stoppsignal. Hunden bestemmer når håndteringen skal starte og slutte. Det er viktig for hundeeieren å respektere signalene, samt å være ærlig med hensiktene sine. Hunden skal vite hva den går til.

God dyrevelferd

For at  dette skal funke, er det viktig å ha faste håndteringsrutinger, slik at prosessen blir forutsigbar. Dette minsker stresset, og det betyr god dyrevelferd.

Kurs i husbandry

Ida Sjo har deltatt på kurs i husbandry, og har kun positive ting å fortelle. Hunden hennes, Utchi, hadde falt og slått ryggen, og trengte behandling hos kiropraktor, noe han var svært skeptisk til. Få dager etter helgekurset med intens jobbing og trening med husbandry, hadde de ny time hos kiropraktoren, og allerede da kunne kiropraktor behandle hunden helt greit.