Drømmen om en egen valp gjenspeiler ikke alltid virkeligheten. Ofte viser de seg å kreve langt mer enn det man forespeilet seg før nurket flyttet inn. Ventetiden er ofte lang fra man bestiller hund, til man får den. Utfordringer som gnaging, biting, bæsjing og tissing innendørs står for tur – dog med nydelige, unnskyldende blikk. Flere ganger hver natt må du opp.

– Det er viktig å få en god start sammen. Særlig de som aldri har hatt hovedansvaret for en hund tidligere, kan unngå en del nybegynnerfeil ved å gå på kurs, sier Margrethe Monsen, som driver Monsen Hundeskole.

Ryggsekk med verktøy

– Da vår amerikanske cocker spaniel Kicko flyttet inn, måtte jeg spørre meg selv og samboeren min hva vi hadde gjort. Den første tiden var komplisert, vi gikk ut og inn av leiligheten til alle døgnets tider, forteller Frank Rygg (40) fra Høybråten. 

Han tok fri fra jobben for å ivareta valpen. Kicko ble raskt renslig, for det jobbet de mye med. – Men jeg klarte ikke intuitivt å forstå hva han mente da han så på meg og “gråt”, sier Frank.

Det var heller ikke lett å få Kicko til å gå pent på tur, selv om Frank prøvde. For å oppnå det trenger hunder strukturert trening over tid, og eierne gode verktøy. Derfor meldte Frank dem på valpekurs. 

Hele familien på tre

– Jeg trodde ikke det var mulig å få så god kontakt med en hund, som det jeg har fått med Kicko, forteller Frank. Allerede første kurskveld lærte de masse om valpens utviklingsstadier, kroppsspråk, hygienebehov og om hvordan de burde opptre for å fremme hundens positive atferd.

– Når Kicko gjesper for eksempel, betyr ikke det nødvendigvis at han er trøtt, men at han roer seg ned, forklarer Frank og fortsetter: – Det høres komisk ut, men vi har hilst på søppeldunken utenfor der vi bor for å ufarliggjøre den. Sånne ting lærer du på kurs, i tillegg får hunden sosialisert seg med andre hunder.