Hun har tidligere drevet med hest, og alltid hatt dyr hjemme. Nå bruker hun mye av fritiden til hundetrening. Champis har hele 4000 følgere på Instagram og 2400 følgere på Facebook!

1. Hvem er Champis?

Champis er en toller retriever, og gikk rett inn i rollen som klassens maskot. Han elsker å være med på universitetet, men skjønner raskt når forelesningen er i gang, og legger seg under pulten for å sove. Nå trener vi for en dyktig agilityinstruktør, i tillegg til å delta på ulike seminarer her i Polen.

2. Er Champis kjendis?

Det hele startet da vi opprettet instagramkontoen @champisthetoller. Vi fikk følgere fra inn- og utland, og det var gøy å følge andre hundekontoer. På Facebook begynte venner å dele treningsvideoer jeg la ut, noe som endte i forespørsler fra ukjente om å se mer. Da bestemte jeg meg for å opprette en fanside til Champis også her. Jeg er nok mest stolt over at han kan blåse ut stearinlys, men det er videoen av at han hjelper til med klesvasken som får mest oppmerksomhet.

3. Hvorfor er god oppdragelse viktig?

Grunnlaget for en stabil og omgjengelig hund ligger i oppdragelsen. Er oppdragelsen basert på straff og lite positiv påvirkning, er det fare for at frykt og selvforsvar i form av aggresjon utvikler seg, og farlige situasjoner kan oppstå. Da er veien lang for å få hundens tillit tilbake.

4. Litt om starten på hundelivet?

Oppdragelsen av valpen starter allerede hos oppdretter, så her er det viktig å være kritisk. Hvordan er hundeholdet hos oppdretter? Vokser valpene opp ute i en kennel eller inne sammen med oppdretter? Oppdretter har en viktig oppgave med å blant annet tilvenne valpene til vanlige ”huslyder”, slik at det ikke blir et sjokk å flytte til en ny familie der alle lyder og inntrykk er nye og skumle. Gode oppdrettere vil stille valpekjøper mange spørsmål for å sikre valpen et godt hjem. De vil også være tilgjengelige til å svare på spørsmål også etter at valpen har flyttet. Valpen bør også være chipregistrert, og fått første runde med vaksinering og mark-kur, samt helseattest før overtakelse.

5. Hvordan oppdrar du Champis?

Jeg har vært opptatt av å utsette han for positive opplevelser i ulike miljøer. Jeg trener på steder med økt stress. Da han var valp satt vi utenfor butikker, kjøpesentre og på jernbanen for å observere uten å delta. Da er det viktig å si nei til alle som vil kose. Jeg trener med positiv forsterkning, noe hunden er villig til å jobbe for. Noen gjør hva som helst for en tennisball, mens andre jobber best med godbit som belønning. Jeg bruker begge deler.

6. Hvorfor gå på valpekurs?

Jeg tror førstegangs hundeeiere får mye ut av valpekurs. For det første er det ypperlig miljø- og sosial trening. Hunden lærer seg å fokusere på føreren, ikke alt som skjer rundt. Det viktigste er å ha det gøy, og la valpen få tonnevis av positive assosiasjoner til å samarbeide! Du får dessuten innføring i hundens signaler og atferd, samt tips til gode innlæringsmetoder.

7. Hva får du som hundeeier?

En hund sprer mye glede, kjærlighet og ikke minst latter. Jeg kan ofte ta meg selv i å le høyt av alle påfunnene Champis finner på, og jeg tror at man blir generelt lykkeligere av å ha hund! Hvordan er det mulig å ikke smile når hunden jakter sin egen hale, sovner i de latterligste stillinger, eller kommer bort med yndlingsleken for å invitere til lek?