Det kan være utfordrende å velge riktig fôr til hund og katt. Markedet florerer av ulike typer og sammensetninger fra mange ulike leverandører.

Lotte Davies, dyrlege. Foto: Rasmus Wagner

- Sett deg først inn i hunden eller kattens krav til ernæring eller ta kontakt med en spesialist. Velg deretter et kvalitetsfôr som inneholder alle næringsstoffene dyret trenger, råder veterinær, Lotte Davies, som foreleser norske og danske veterinærsykepleiere i temaet ernæring for katt og hund gjennom InsightPraxis.  

Rett leverandør

Foruten at leverandøren bør ha et godt rykte, er det ikke så viktig hvilke merke man kjøper.

- Så lenge man velger et fullfôr, så vet man at det minimum inneholder næringsstoffene dyret trenger, sier Davies.

Hvis man ønsker å fôre dyret optimalt, er det ikke alltid godt nok med minimumsmengder. Da må man se etter for med optimale mengder av næringsstoffer til hvert enkelt dyr. De trenger kvalitetsproteiner, aminosyrer, vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer og fiber.

- Ikke bli forskrekket om enkelte for inneholder høye mengder proteiner. Hunder og katter trives med det, sier Davies.

Energi- og fiberinnhold bør justeres etter dyrets aktivitet. Dyr med lite aktivitet skal ha høyere fiberinnhold, og omvendt.

- Fibre kan bidra til å holde tarmen sunn. Det finnes for med funksjonelle fiber som influerer tarmbakterier på en positiv måte, sier Davies.    

Dyrets preferanser

Det hjelper lite å kjøpe kvalitetsfôr med alle nødvendige næringsstoffer hvis ikke dyret vil spise det. Dyr reagerer på lukt, smak og tekstur.

- Det er derfor lurt å la dyret få prøvesmake produktet, eller forsikre deg om at du kan returnere produktet, før man gjør de store investeringene, sier Davies. 

Finner man det rette foret, bør man prøve det i en periode på 1-2 måneder, der man følger med på eventuelle endringer i dyrets vekt, pels, avføring, aktivitetsnivå og humør. Blir fôret godt absorbert, vil mengden avføring avta.

- En god huskeregel er at med det rette foret vil dyrene virke tilfredse og se sunne ut, sier Davies.