Råfôrets historie

Råfôring startet hos langdistanse hundekjørere fordi det ikke var mulig å konkurrere i ved bare å spise tørrfôr. De reiste rundt til slakteriene og fikk avskjær og slakteavfall som de foret hundene med. Trenden spredte seg til jakt- og brukshundmiljøet fordi de også brukte hundene mye. De siste årene har også den vanlige mannen i gata oppdaget at fersk kvalitetsmat uten usunne tilsettinger er best for hunden. I Norge har vi kanskje verdens reneste kjøttindustri. Skal man fore hunden med rått kjøtt, er det lurt å holde seg til produkter med norske råvarer.

Jegertvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen (24), kjent fra egen TV-serie på TV-Norge, ga uttallige typer tørrfôr til hundene sine uten at de nådde idealvekt. Selv ikke ferske kjøttprodukter fra butikken kunne kompensere for det høye aktivitetsnivået. Hundene deres, fire fuglehunder og to rådyrhunder, konkurrerte i tillegg til å jakte flere ganger i uken.

- Man skal kjenne, men ikke se ribbena på hunder. De skal ha litt fett på kroppen. Våre hunder var for tynne, forteller Kristine Thybo Hansen.

Først når de ga hundene rå uprosessert hundemat gikk de opp i vekt.

Merkbar forskjell

Hundene presterer bedre i konkurranser, er mer utholdende på jakt, har blankere pels, bedre tannhygiene, mindre avføring og holder seg friske lengre etter at de begynte å spise råfôr, ifølge Jegertvillingene.

- Fra å ha tårer i øynene viser de nå glede når vi skal ut på jakt, sier Kristine.

Hundene deltar i jaktprøve i Unghundklasse, Åpen klasse og Vinnerklasse. Den ene tispen deres ble nettopp kåret til Norsk Jakt Champion og Norsk Jakt (kombinert) Champion.

- Vi er superfornøyd med råfôr. Det eneste negative, hvis vi kan komme på noe, er at vi ikke kan ta det med på lengre skogsturer om sommeren, sier Kristine.

Animalsk rawfood

Råfôr er ferskvare uten tilsetningsstoffer som fryses umiddelbart etter produksjon.

- Foret har kort holdbarhetstid. Det holder seg i kjøleskapet i 2-3 dager etter at vi har tatt det ut av fryseren, sier Kristine.

All næring i all hundemat kommer fra kjøtt og vitaminer. Men i tørrfôr er maten så prosessert at næringsverdiene er redusert, i tillegg til at det er tilsatt korn og stivelse som hunden ikke trenger.

Råfôr er animalske produkter hovedsaklig fra byttedyr.

- Den samme næringskilden som andre rovdyr velger, og som hunder mest sannsynlig ville ha valgt, om de levde ute i det fri, sier Kristine.

Tilpasser mengden

Jegertvillingene følger ingen fôringstabell. I aktive perioder får hundene cirka 1000 gram 3-4 ganger om dagen, mens i rolige perioder får de cirka 500 gram 1 gang om dagen, ifølge Jegertvillingene. Energibehovet til hunder varierer ikke bare med aktivitetsnivå, rase, alder og kjønn. Det er individuelle forskjeller for hva hunder har behov for, akkurat som med mennesker.

- Blir noen av hundene for tykke får de mindre fôr, og omvendt, forklarer Kristine.  

To naturbarn

Helt siden Jegertvillingene ble født, har naturen vært deres læremester, og marka i hjemkommunen Nordreisa vært deres lekeplass.

- Vi står opp, mater hundene, går tur, jakter eller bruker dagen på andre naturopplevelser, svarer Kristine.

Kjendistvillingene har ingen formell utdannelse utover grunnskolen. Jobben består av å ta med turister på tur, i elvebåten om sommeren eller ut på scootersafari med isfiske på fjellet om vinteren. 

- Dette er det beste livet. Elver og fjell. Jakt og fiske. Vi elsker det. Når i tillegg hundene våre har det bra, kan det ikke bli bedre, sier Kristine.