– Dessverre ser vi en økende tendens til overvektige hunder, og det er like helsefarlig for dem som for oss, sier dyrepleier Aga Zakoscielna ved Norges veterinærhøgskole.

Gi valpen din en god start på livet

Mange synes det er søtt og sjarmerende når valpene er lubne, men får valpen mer energi enn hva den forbrenner vil overskuddet av fett lagres i et stadig økende antall fettceller. Antallet fettceller øker i valpestadiet og forblir konstant i voksen alder. Når vi så slanker hunden i voksen alder, reduserer vi mengden fett i fettcellene, ikke antallet celler. – Vi setter dermed standarden for hundens fremtid ved at den i voksen alder vil være disponibel for fedme, sier hun. Fete hunder er mer utsatt for skader og har mer belastning på hjerte, lunger, lever, nyrer og ledd. Overvekt kan gjøre ledd med artrose verre og føre til pusteproblemer under aktivitet, og så kan hunder få diabetes. – Overvekt gir generelt dårligere livskvalitet hos våre kjære firbente, sier dyrepleieren. Sammensetningen av valpefôret er svært viktig fordi valpen er i vekst, og den trenger noe høyere konsentrasjon av enkelte næringsmidler enn hva en utvokst hund behøver. – Fôret du gir til valpen må inneholde alle nødvendige næringsstoffer som for eksempel protein, fett, kalsium og fosfor, opp- lyser Zakoscielna. Energitettheten og fordøyeligheten må være til- passet en liten mage. Mengden energi per vektenhet i fôret er viktig i forhold til fôrkapasitet og magekapasitet.

Egnet hundemat

Å velge hundefôr kan for mange være ganske så besværlig siden utvalget er enormt. Uansett er det i denne produktjungelen viktig å ta hensyn til hunderase, alder, aktivitetsnivå samt eventuelle helseproblemer, klimaforhold, om det er en kastrert hannhund med lavere stoffskifte eller hvis tispa er drektig eller diende. – Ved aktivitet og situasjonsbestemte betingelser som værforhold, stress etc., påvirkes hundens ernæringsbehov dramatisk, og det er nettopp dette de dyktigste fôrprodusentene etter beste evne forsøker å ta høyde for innenfor de forskjellige fôrmerkene, forklarer Zakoscielna. Noen foretrekker å gi middagsrester til hunden. Ofte vil slik mat ha et for høyt innhold av salt, krydder, tilsetnings- stoffer, konserveringsmidler og fargestoffer.

Næringsstoffenes formål

Hundematen skal ha som formål å bygge opp og vedlikeholde hundens fysikk, og hunden må få tilført energi som er i samsvar med dyrets muskel- anstrengelser og eventuelt andre energitappende anstrengelser. – Hunder kan på lik linje som oss mennesker reagere svært forskjellig på den samme hundematen, og det må derfor tas individuelle hensyn, forteller dyrepleieren.

Kjennetegner et kvalitetsfôr

Fordøyeligheten og energitettheten per gram utgjør den største forskjellen på et dårlig og et bra fôr. Alle hunder trenger proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og vann, men det finnes mange forskjellige typer proteiner og fett, og kvaliteten varierer. – Generelt kan man si at animalskeproteiner og fett er overlegne vegetabilske grunnet høyere fordøyelig- het og høyere energitetthet, det vil si forekomsten av essensielle næringsstoffer per gram fôr, informerer Zakoscielna. Et godt fôr er laget av råvarer med høy kvalitet og satt sammen til et riktig og nøyaktig balansert kosthold. For lite av én faktor gir udekket behov, mens for mye av den samme også kan gi problemer. Som hundeeier er det viktig å finne ut hvilke protein- og fettkilder som benyttes i hundefôret, ettersom dette forteller mye om kvaliteten. Vær også oppmerksom på at merkingen utgjør store forskjeller på mengden kjøtt i forhold til mengden fôr. Merking med ”inneholder biff” eller ”biffsmak” kan variere fra 70 prosent innhold av biffkjøtt til ikke noe kjøtt i det hele tatt. Normalt koster kvalitetsfôr mer. Kostnaden ved fôring trenger ikke bli høyere ved bruk av dyrt kvalitetsfôr fremfor billig fôr. Det skyldes at dyrt hundefôr normalt gir mer næring per gram enn de billige. Således behøves mindre mengder.