– Jeg er opptatt av hva jeg selv spiser, og det samme er jeg når det gjelder hunden min, sier Kim-Daniel Sannes, som kanskje er mer kjent som karakteren Storm Liland i Hotel Cæsar. Han har alltid vært en stor hundeelsker og drømte lenge om å få seg en Newfoundlandshund, som den han hadde i barndommen, men med en hverdag i leilighet i byen falt valget på en Jack Russel Terrier.

– Den hunderasen har en veldig sterk karakter, og et stritt lynne. Den matcher litt min egen personlighet.

Nå er det tre år siden han fikk Jackpot, og de er blitt bestekompiser og gode turkamerater.

Smaker og lukter selv

– Jeg har testet nesten alle tørrfôrmerkene du kan få kjøpt her i Norge. Jeg opptatt av at det skal ha et høyt proteininnhold og passe med fett, men også hvilke råvarer maten er laget av. Mennesker og dyr er jo fra naturen og i utgangspunktet tenker jeg at vi da burde spise ting som kommer fra naturen, sier Sannes, og forteller han gjerne både lukter og smaker på maten før Jackpot får den servert.

Da han var på en hundemesse en stund tilbake ble han introdusert for råfôr for første gang. 

– Ernæringsfysiologer anbefaler oss mennesker å spise minst mulig halvfabrikkert mat. Nå gir jeg Jackpot råfôr så ofte jeg kan, og han har aldri hatt større appetitt. Øya går helt i kryss på ham når han får de saftigste godbitene.

Økende popularitet

– Vi begynte å se en økende etterspørsel etter råfôr for rundt fem år siden. Sannsynligvis skyldes det at mange har blitt opptatt av hva de selv spiser, og derfor også bryr seg mer om hva som er best for kjæledyrene sine, sier Henning Ulfsnes. Han er lagersjef og ansvarlig for frossenfôr hos Hund som Hobby i Trondheim. Butikken, som spesialiserer seg på utstyr og fôr til hunde- og katteeiere, selger nå rundt 1,3 tonn med råfôr i uken.

– Dagens hunder stammer jo fra ulver, og både hunder og ulver er rovdyr. Dens naturlige valg av fôr er innvoller og kjøtt fra andre dyr. Råfôr passer derfor veldig godt fysiologisk sett. Hunder fungerer for det meste best på fett og protein, og har relativt lite bruk for mye karbohydrater, sier Ulfsnes.

Fra pølsemaker til hundefôr

– Råfôr er en ren, rå og fersk animalsk måte å fôre hunden på. Vi bruker rene råvarer fra de beste slakteriene i Norge, sier Kai Hjeldnes i Vom og Hundemat.

– Vi mener at dette er den naturlige måten å fôre en hund, og man sikrer at maten beholder næringsinnholdet.

Råfôret som produseres av Vom og Hundemat tilsettes ingen konserveringsmidler, og innholdet er tilpasset hundens naturlige behov for næringsstoffer, protein og fett.

– Råfôring har blitt brukt av profesjonelle hundefolk lenge. Spesielt i miljøer hvor riktig fôring er avgjørende for prestasjonene, sier Kai Hjeldnes.

Vom og Hundemat startet opp for 17 år siden, da pølsemaker og slakter Magne Østby ble kontaktet av en bekjent med en hund som ikke tålte hundemat.

– Magne lagde hundemat av fisk og rått kjøtt som hunden spiste, og ryktet spredte seg raskt. Han startet etter hvert opp Vom og Hundemat, og 2003 vant hundekjøreren Robert Sørlie verdens lengste sledeløp, Iditarod i Alaska, og drivstoffet til hundene hans var råfôr laget av Magne, sier Hjeldnes, og forteller at råfôr passer alle hunder og at produktene er satt sammen på en vitenskapelig måte slik at man er trygg på at hunden får det den trenger.

– Hvis jeg var kunde ville jeg prioritert råfor med norske råvarer, da er man sikker på at produktene er av tryggeste og beste kvalitet.