Tilpassing av kosten etter størrelse, alder og aktivitet på hunden eller katten, er viktig. Du burde også ta hensyn til rase og om de har en sykdom eller er sterilisert.

–Det er energimengden i fôret som avgjør hvor mye hunden eller katten skal spise.  De andre næringsstoffene i maten skal være tilpasset i forhold til energimengden, så kjæledyret får dekket alle behov i den mengden de spiser per dag.

Antioksidanter kan hjelpe

– I kroppen dannes det frie radikaler som et resultat av normale fysiologiske funksjoner eller stoffskifte. Kroppens forsvar mot disse potensielt skadelige, eller oksiderende stoffene er kroppens egne antioksidanter og antioksidanter tilført i maten. Under vanlige forhold vil balansen mellom frie radikaler og antioksidanter være i en form for balanse. Hvis antioksidant systemet ikke skulle strekke til og balansen forskyves, vil dette føre til «oksidativ stress» i kroppen. Stress, sykdom, alder, miljøgifter eller høy fysisk aktivitet kan alle bidra til en økt oksidativ stress i kroppen. Oksidativt stress kan reduseres ved inntak av antioksidanter, forklarer hun.

–Stress kan forårsakes av alt fra forurensing i en by, en operasjon eller mye tannstein og betennelser i munnen.

–Stressituasjoner trenger ikke være negative. En trekkhund i spann eller en hund på jakt trenger å være fokusert. Et tilskudd av antioksidanter har vist å kunne støtte hundens helse og utholdenhet i slike situasjoner, sier Nyquist.

–Når våre dyr blir eldre, vil deres naturlige antioksidant forsvar kunne svekkes. Eldre hunder kan få en endret adferd. Hunden vil kunne endrer vaner som å bli mer asosial, ikke lengre være stueren, bli mer desorientert og mindre aktive. Et tilskudd av antioksidanter har vist å kunne forebygge og begrense utviklingen av slike aldersrelaterte forandringer.

Det kan være lurt å snakke med din dyrlege for råd før en operasjon eller medisinsk behandling, og- eller dyrebutikk med god kunnskap for å få hjelp til rett fôring for din hund eller katt.

Tilskudd ved mageproblemer

Til tider kan både hunder og katter får mage- tarmproblemer som kan føre til diare og andre plager. Rett fôr og kosttilskudd kan i mange tilfeller forebygge og- eller bidra til å fremskynde at dyret blir frisk. Uavhengig av bakgrunnen for problemet kan rett fôr og fôrtilskudd kunne bidra til å støtte og gjenskape balanse i tarmen.

–Det er individuelt hva en hund eller katt trenger, så veiledning er viktig. Jeg anbefaler ikke å legge opp kosthold til dyret ditt på egenhånd med egne råvarer. Jeg syns man skal kunne mye om ernæring, dyrets ernæringsmessige behov og god kunnskap om råvarenes næringsinnhold og dyrets evne til å nyttiggjøre seg av det, for å sette sammen et eget kosthold til en hund eller katt.

–Hunder og katter lever sammen med oss og deler våre liv, våre hjem, vårt miljø og våre vaner. En eldre hund, som bor hos en eldre person, vil kanskje ikke få en to timers joggetur hver dag. En innekatt kan ha andre behov sammenlignet med en utekatt. Maten bør tilpasses etter livsstilen våre kjæledyr lever, sier Nyquist.