Hester får i dag mer konsentrert og kornbasert fôr enn de gjorde da de var ville dyr, men for mye kraftfôr kan øke risikoen for kolikk.

– Kolikk er et alvorlig problem. De kan dø av det. Hesten får kolikk hvis den ikke får brukt opp energien gjennom fôret, advarer Idun Rosenfeld, produktsjef for hest hos Felleskjøpet og veterinær med doktorgrad i ernæring.

– For lommeboken er det ofte billigere å fôre med mye kraftfôr. Du kan få dekket hestens energibehov med mindre.

Grovfôr (høy) er imidlertid viktig fordi magen får fiber å jobbe med. Takket være ensilasjeballer er det nå enkelt å få tak i tørt og godt høy.

– Balanse er viktig, understreker hun.

Konkurransehester trenger mye energi, derfor får de høyere prosentandel kraftfôr. For mye høy binder vann og hesten kan bli tung i kroppen, men de må få nok høy så magen har fiber å jobbe med.

Kan justere med kraftfôr

En god del hester i hobbybruk får ikke kraftfôr. Høy har imidlertid mye lavere mineralinnhold enn før.

– Der spiller kraftfôr en stor rolle. Det er nøye tilpasset til hestens behov for ulike mineraler.

Hester som spiser lite kraftfôr trenger mineraltilskudd. Høyets mineralinnhold varierer årlig, men kraftfôr tilpasses deretter.

Det finnes kraftfôr tilpasset hestens tilstand i alle slags varianter. Når det gjelder variasjoner i behov, er det forskjell på raser.

– Det er ganske store forskjeller på nøysomhet. De nøysomme, kaldblodige rasene har mye lavere behov for energi enn fullblodshester.

Unghester har andre behov.

– Her er du nesten nødt til å regulere med kraftfôret, det er ofte ikke så stor mulighet å variere med høy av ulikt innhold.

Den vanligste fôringsfeilen består i at hester får for mye heller enn for lite.

– Jeg synes nordmenn er flinke til å fôre hestene sine, avslutter Rosenfeld.