Hunder elsker fisk og fisk er en proteinkilde av høy kvalitet som hunder synes smaker godt.

Norge eksporterer laks og torsk til hele verden, og disse gode råvarene brukes også i norskprodusert kjæledyrfôr. Hydrolisert lakse- og torskeprotein er sunt, høy fordøyelig og er ideelt for dietter til hunder som lider av  matintoleranse og allergier.

– Marine Omega-3 fettsyrer, spesielt EPA og DHA, har en veldig viktig rolle i valpeernæringen. De bidrar til en balansert utvikling av nervesystemet og kan forbedre immunforsvaret slik at det blir bedre rustet til å stå imot en rekke virale og bakterielle sykdommer som kan ramme unge individer, sier Laura Gil Martens som er Chief Nutritionist og R&D Manager ved AM Nutrition AS.

En diett rik på fiskeoljer, spesielt de som inneholder DHA fettsyre (marin omega-3 fettsyre), bidrar til å forbedre den kognitive utviklingen, hukommelsen, det psykomotoriske, immunforsvaret og synsfunksjonene hos valper og unge hunder.

Bra for pelsen, motvirker allergier

Matintoleranse er et vanlig helseproblem hos hunder og resulterer som regel i ubehagelig kløe og hudproblemer. Dette er et belastende problem for både hunder og hundeeiere. Nå finnes det et kornfritt fôr som både inneholder hydrolysert fiskeprotein, poteter og erter. Dette fôret har lave nivåer av ingredienser som kan gi intoleranse blant hunder. I tillegg inneholder fôret de marine omega-3 fettsyrene fra lakseolje, som har en godt dokumentert betennelsesdempende effekt mot allergier. Hvis hunden får en riktig balanse mellom omega-3 og omega-6 vises det gjerne i form at pelsen blir blank og skinnende og huden blir sunn.

Kognitiv utvikling

– Marine omega-3 fettsyrer er nødvendig for at hjernen og øynene skal utvikle seg riktig både hos valper og kattunger. Årsaken er at DHA og EPA inngår som viktige strukturelle komponenter i nervesystemet. Dietter som berikes med marine omega-3 fettsyrer under dyrenes drektighetsperiode og mens de ammer forbedrer også den nevrologiske utviklingen hos valper. De får bedre hukommelse og i tillegg forbedres læringsprosessene hos unge hunder når de får et kosthold som inneholder omega-3 og fiskeproteiner, forklarer Martens.

Bra for ledd og ben

Omega-3 fettsyrer har en viktig betennelsesdempende effekt i kroppen. Ny forskning bekrefter de kliniske fordelene med et kosttilskudd som er rikt på omega-3 fettsyrer i behandlingen av betennelse i ledd og ben hos hunder.

– I en studie hvor 22 hunder med artrose i hoften fikk ernæringstilskudd med omega-3 viste resultatet etter to uker at 13 av disse hundene opplevde en merkbar forbedring. Det finnes flere artikler innen dette området som kan bekrefte disse funnene, fortsetter Martens.

– I tillegg er det påvist at dosen med medisin som anti-inflammatorisk behandling til osteoartritt kan reduseres hvis dietten er supplert med omega-3 fettsyrer.

Diabetes og overvekt

Det er ikke direkte dokumentert at fôr som inneholder fiskeproteiner og omega-3 forbygger diabetes eller minsker risikoen for overvekt og fedme. Men hvis det er laget av høykvalitetsfisk og av sunne karbohydrater fra potet og erter vil det være bra for blodsukkerreguleringen. Poteter har en såkalt høy glykemisk index (GI) mens erter (GI) har en middels til lav glykemisk index. Den glykemiske indeksen angir hvor raskt, og hvor mye, en matvare øker blodsukkeret. Blandingen av potet og erter gir et blodsukkernivå som blir godt avbalansert over tid. Det hindrer den store økningen av insulin.

- Uansett om dette ikke er dokumentert kan vi forutsi en lavere risiko for utvikling av diabetes 1 og 2 hos hunder og katter. I tillegg har eksperimenter vist at noen fiskeproteiner gir positive effekter i blodsukker- og insulinreguleringen. Med andre ord er det veldig mange gode grunner til å gi både hunder og katter fôr som er inneholder fiskeproteiner og omega-3, avslutter Martens.