Temaet har vært diskutert i generasjoner, og meningene er delte. I alle år har tørrfôr vært nesten enerådende på markedet. Nå skjer det noe. En ny trend, et nytt fôr, kaprer andeler av markedet. Råfôr bidrar til at hunden får et langt og friskt liv, uavhengig av om det er en jakthund, en vanlig turkamerat eller om den vises på utstillinger. Ifølge daglig leder Roy Storli i Vom og Hundemat elsker hundene råfor.

Et helt rått for

Det startet i hundekjørermiljøet, de var på jakt etter fôr som var mer næringsrikt slik at hundespannene skulle tåle de påkjenningene de ble utsatt for. I dag leveres råfôr både til verdens beste hundekjørere og til normalt aktive hundefolk. Det er mat basert på hundens opprinnelige matbehov, det benyttes kun ferske og fryste råvarer som er kjøpt fra norske slakterier. Et rått fôr, med andre ord. Sunnere, færre tilsetninger og bedre næringsinnhold. Det er rett og slett ”mat fra bånn av”, sier Storli. Oppskriftene til råfôr er ikke blitt til inne på et tørt laboratorium, men i naturen selv. Det er fersk eller frossen hundemat basert på kylling, blandet med innmat fra storfe og svin, storfevom, laks og lam. Dette er bruk av plussprodukter, de delene av dyr vi mennesker helst ikke spiser. En vinn-vinn-situasjon med hensyn til bruk av naturens egne ressurser. Kanskje ikke rart at den ledende bedriften i Norge har fått en pris av Innovasjon Norge, nemlig Bygdeutviklingsprisen i Østfold.

Hundene har det bedre 

Atferdsmessig ser vi mange fordeler ved å gi hunden råfôr, sier hundepsykolog Tess Erngren. – En slik naturlig, balansert kost reduserer stress og regulerer grunnbehovene til hunder bedre. Hundene har det bedre fysisk og mentalt, utvikler ikke tannstein, pels blir bedre, og allergier og andre sykdommer forebygges i langt større grad. Det er naturlig for hunder å spise kjøtt og fisk, jeg har kun positivt å si om dette. Selv om råfôr er litt dyrere, sparer du mange turer til veterinæren, så dette er lønnsomt på sikt. Råfôr bidrar rett og slett til bedre dyrevelferd, sier Erngren. Carmen Germaine Kadim er jeger, og driver Nordisk Hundemassasjeskole. Hun har fire irske settere og en jämthund, alle fem fôres med råfôr. Hun kombinerer ofte med tørrfôr, det avhenger av den enkelte hund. Hun har erfart at råfôr gjør sitt til at yngre bikkjer blir roligere, mer fornøyd og har en bedre metthetsfølelse. Ernæring er viktig med hensyn til rehabilitering og slanking. Hun har besøkt produksjonsstedet, og er imponert over hvor profesjonelt produksjonen av råfôr er organisert.

Lokalt og norsk

Det er viktig å poengtere at råfôret lages av norske råvarer fra lokale bedrifter. Og at det vi gjør er å følge samme trend for hunder som for mennesker: Vi vil ha mat som er sunn, og laget fra bunnen av. Du kan selvsagt kombinere fôrtypene, den enkelte hundeeier må prøve seg frem og se hva som funker best. Vi ser uansett en klar tendens til at stadig flere hundeeiere blir klar over fordelene ved råfôr, sier Roy Storli.