Ulven var menneskets aller første husdyr, det var ulven som hjalp menneskeheten med å overleve, etter hvert kalte vi den hund, forteller eier av Langedrag Tuva Thorson.

- Ulven hjalp mennesket med å finne jaktbyttet sitt. Byttedyret løp gjerne av gårde, skadet, med pilen i seg. Ulven klarte å følge sporet til byttet, og det var derfor mennesket begynte å ta til seg ulvevalper. De sendte ulven ut etter byttet, fulgte etter ulven, slik fant de igjen byttet sitt.

Hunder bør ikke være alene med små barn

Vi kan lære mye av ulven for å forstå hundene våre, ulvens natur ligger dypt i alle hunder, forteller Thorson. Det er derfor man ikke skal la et lite barn være alene med en hund.

- En ulv vil naturlig jakte på et dyr med et atypisk bevegelsesmønster. En sau som går annerledes er ofte skadet, og dermed et lett bytte. Et atypisk bevegelsesmønster vil kunne få jaktinstinktet til å våkne, også hos den snilleste hund. Et barn kan ofte ha et atypisk bevegelsesmønster, det kan være uforutsigbart. Dette er grunnen til at vi har mange hundbitt i Norge, fordi mennesket ikke forstår at uforutsigbarhet skaper utrygge situasjoner.

Alle hunder stammer fra ulven, selv en liten chihuahua.

- Hunderasene er et resultat av mutasjon og seleksjon. Enkelt fortalt fikk ulver hos mennesker valper, og innimellom ble det født et misfoster, en mutasjon var skjedd, f.eks korte ben. Den ville ikke overlevd i naturen, men en ulv med korte ben ville kunne komme seg inn i et revehi, noe som ville sørge for flere reveskinn. Mutasjoner ble avlet videre på samtidig selekterte vi på ønsket lynne og  kroppsfasong, dessverre ikke alltid til dyrenes beste,  avslutter Thorson.