Av Pet Shop Girls

Hvem får det - og hva er det egentlig?

Misfarging, eller tårestriper, kommer som oftest av rennende øyne. Det er særlig hos hvite og lyse hunder man kan se det tydelig, men også mørkere hunder kan ha det, - man ser det bare ikke så godt. Enkelte raser er mer utsatt enn andre. Særdeles vanlig er det hos Bichon-rasene, Maltesere, Lhasa Apso og Shih Tzu. Av strihårete raser er ofte Bulldogger, Boxere og Chihuahua plaget. 

Hva kommer det av?

Hos enkelte hunder og katter har tårer, spytt og urin et høyt nivå av porfyrin i seg. Dette er avfallstoff fra røde blodlegemer som hovedsaklig skilles ut gjennom avføring, men hos firbente også til en viss grad gjennom tårevæske, spytt og urin. Porfyrin inneholder jern som reagerer med dagslys og avgir rødfarge om det ikke blir fjernet.

Ved rennende øyne oppstår det også et fuktig miljø som gir grobunn for sopp. Sopp misfarger pelsen til en brunlig farge og lukter surt. Sammen med porfyrinene gir dette en rødbrun misfarging.

Som kjent sprer sopp seg når det er gode levevilkår (les: fuktighet) og den ikke blir behandlet. Faktisk kan soppen komme til å spre seg over mesteparten av fjeset, selv om utgangspunktet er tårer fra øynene. Særlig hvis eier er flittig med vaskekluten (les: fuktighet) i fjeset, eller skyller øynene ofte (les: fuktighet) og kammen (altså grer soppen utover). Eller som hos Bulldoger, hvor det er folder i ansiktet med fuktige vilkår.

En ellers vakker og velstelt hund kan framstå som litt ”ustelt” når soppveksten dominerer ansiktet. Da hjelper det liksom ikke at resten av hunden er hvitere en hvitest, nygredd og har en fancy frisyre.

Hvorfor er enkelte hunder mer utsatt?

Anatomien hos mange raser har mye å si for at dette raskt kan bli et problem. Hvordan øynene ligger i hodet, og hvor kort snuten er avlet til å bli er medvirkende årsaker til hvor mye øynene renner, også på individnivå. Det er også påvist at valper som får tenner har lettere for å få rennende øyne. For Bulldogger er selvfølgelig foldene i ansiktet en faktor for hvor fort sopp utvikler seg.

Og så er det porfyrinene. Ingen vet, eller har noen teori om, hvorfor enkelte raser skiller ut mer porfyriner gjennom tårevæske enn andre. Stressnivå, tarmflora og fôr har imidlertid betydning. Drikkevannet der du bor kan også ha en påvirkning.
 

Kan veterinæren hjelpe?

Hos noen raser er det kjente problemer med øyelokk, inngrodde øyevipper, tårekanaler og tårekjertler. Veterinæren kan undersøke om hunden har en tilstand som man kan gjøre noe med. Det vil i så tilfelle ofte redusere problemet betraktelig – og kanskje helt, så det er greit å sjekke ut.

Hvordan bli kvitt misfargingen?

Har du en hund som har misfarging fra rennende øyne er det naturlig at å holde dette i sjakk blir en del av pelsstellet. Noen vil hevde at misfarging ”kun er kosmetisk”, men det dreier seg om både hygiene og helse. Mens porfyriner skaper bakterievekst så vil soppen lett spre seg om man ikke tar grep. Det er forøvrig den samme soppen som forårsaker ørebetennelse hos hunder, så den kan bli plagsom. Soppvekst i hudfolder i ansiktet kan f.eks. utvikle seg til eksem og sår som har vanskelig for å gro. 

Noe man også bør tenke på er at en hund med bakterie- og soppvekst i fjeset vil kunne forårsake allergiske reaksjoner hos personer med allergi.

Etter å ha sjekket med veterinær at det ikke er underliggende fysiske årsaker, kan det være en idé å vurdere bytte av fôr samt et probiotika-tilskudd for å bedre tarmfloraen. Kanskje du kan kan bruke kullfilter på drikkevannet om du mistenker at det kan være av dårlig kvalitet. - Det er nemlig påvist at tarmflora og høy tåreproduksjon henger sammen. 

Tidligere fantes det flere kosttilskudd for behandling av misfarging fra rennende øyne. Disse var tilsatt et antibiotikum. Det amerikanske FDA (Mattilsynet) har nå satt en stopper for omsetning av disse, både de som listet Tylosin (bl.a. Angels Eyes) og de som ikke listet ingrediensen (bl.a. Health Glow). Forbruket av antibiotika i fôr til dyr skal reduseres i den moderne verden, og det er heller ikke godkjent som kosttilskudd i noe land. 
Derimot kan man bruke naturlige produkter, både til innvortes (probiotika) og utvendig bruk.

Pet Shop Girls anbefaler et naturlig, urtebasert bakterie- og soppdrepende middel for rengjøring og behandling av misfarget pels. Dette er produkter butikken har mange års positiv erfaring med, de er helt ufarlige å få i øynene eller nese, men allikevel svært effektive. Produktene brukes daglig til misfargingen er borte, noe som vanligvis tar 1-2 uker. Deretter bør man gå over på et vedlikeholdsregime et par ganger i uken.