Benedicte Stokke er ferdig med en master i Husdyrvitenskap nå til sommeren, og er allerede i full gang med jobbsøkingen.

– Jeg ønsker å jobbe innenfor dyrevelferd, eller med hest, forteller hun.

Hun har flere venner som har fått seg jobb innenfor landbruket eller som rådgivere for bedrifter.

– Jeg har alltid vært glad i dyr og har vært rundt dyr fra jeg var liten, hovedsakelig hest. Da jeg tok en bachelor i hestefag fikk jeg også mer interesse for andre husdyr, og jeg valgte derfor å gå videre med en master i Husdyrvitenskap. 

Det er veldig interessant å finne ut hvorfor dyr gjør som de gjør, og hva vi kan gjøre for at de skal ha det best mulig, sier Benedicte.

Mange søkere

– Jeg tror vi er inne i en grønn bølge nå, og det merker vi her på NMBU, i år har vi 60 % flere søkere til Husdyrvitenskap, sier Inger Lise Andersen, fungerende undervisningsleder ved Institutt for Husdyr- og akvakulturvitenskap på Universitetet i Ås.

Studieretningen kan tas både på bachelor- og masternivå, og gir til slutt en master i Husdyrvitenskap, eller en sivilagronomtittel om man ønsker det, alt etter som hvilke fag man velger.

– Landbruket er veldig mangfoldig, de fleste blir overrasket over hvor mye forskjellig vi driver med. Tar du en bachelor eller en master i Husdyrvitenskap vil du få kompetanse innenfor genetikk og avl, ernæring, etologi og dyrevelferd, samt matproduksjon og produktkvalitet.

Fokus på vitenskap

Vitenskapelig kunnskapstilegning står i sentrum av undervisningen, som består av både forelesninger, labarbeid, presentasjoner, forsøk og gruppearbeid.

– Vi har et eget forsøksfjøs her, med de fleste husdyrslag, og der gjennomfører studentene egne forsøk i løpet av studietiden, sier Andersen.

Hun forteller at de aller fleste velger å fortsette på en mastergrad etter å ha fullført en bachelor i Husdyrvitenskap, og at dette er å anbefale hvis drømmen er en ledende stilling innenfor husdyrfag.

– Du får en helt annen modning hvis du har vært gjennom årene på masterstudiet. De fleste av masterstudenten får jobb etterpå, ofte hos en av de store landbruksorganisasjonene slik som Tine, Animalia, Nortura eller Norsvin, eller i landbruksdepartementet, i forskning eller i andre samfunnsnyttige stillinger, sier undervisningslederen.