Av Pet Shop Girls


1. Bur eller ikke bur?
Noen vurderer bur til valpen, gjerne på oppfordring fra oppdretter. Men husk at oppdrettere ofte har flere hunder og helt andre behov i forbindelse med veterinærbesøk, løpetid, sykdom, utstillinger osv. En hund er ikke et burdyr, og bur er slett ikke nødvendig for de aller fleste. Men er det små barn i huset, kan bur imidlertid fungere som et "safehouse" for valpen. Det er derimot ikke en løsning på noen av de utfordringene man har med en valp som f.eks. renslighetstrening, hjemme-alene-trening, biting på gjenstander osv. - Da er det tid, tålmodighet og masse kjærlighet som gjelder!

Tilhører du en av de heldige som kan ha med hunden på jobben, kan bur være en veldig god idé. Da kan hunden få sitt "eget kontor" på kontoret, hvor den kan gå og legge seg og finne roen.

2. Hvorfor skal hunden ha egen seng? 
Det er faktisk ikke så veldig lenge siden at det var helt vanlig at husets hund måtte ligge på gulvet i gangen. Kanskje på et teppe om den var heldig. Men akkurat som mennesker, liker hunder å ha sin egen seng. De elsker å ha det komfortabelt, de kjenner godt forskjell på ulike materialer, - og de har preferanser for plassering av hundesengen. Litt sånn Feng Shui.

Når man får en valp i huset er det å få den til å føle seg trygg det aller viktigste. Hundesengen kan være svært viktig for å redusere usikkerhet hos valpen. Hunder blir faktisk roligere og mer harmoniske av å ha en hundeseng de trives i. Det bidrar til lavere stressnivå, noe som er bra for hundens helse. En god seng forhindrer også liggesår og stivhet hos store/tunge og eldre hunder.

3. Valpeseng eller voksenseng?
Mange lurer på om det blir for stort med en hundeseng i voksenstørrelse til valpen. Andre er bekymret for om valpen vil bite istykker en fin hundeseng. (Valper har som kjent skarpe tenner.) Kanskje skal man kjøpe en rimelig seng til å starte med?

Har du en miniatyrhund eller liten rase er det ikke så mye valpen skal vokse (og det går jo veldig fort!), så da kan du gjerne gå for hundeseng i voksenstørrelse med en gang. Dersom din hund er av en større rase kan det oppleves voldsomt med en voksenseng til valpen. Da kan det være bedre med en valpeseng i begynnelsen. Uansett vil et pledd fylle den opp litt.

Når det gjelder bite-problematikk skjer dette oftest om valpen er uten tilsyn. Det kan være skoene dine, en teppekant, - eller hundesengen som får gjennomgå. Ved å ikke overlate valpen til seg selv før den er trygg nok til det, unngår du problemet. Er du usikker og må en kort tur i butikken, la hunden få pleddet fra sengen å ligge på, og rydd unna selve sengen (- og skoene...). Husk å ha gnagebein og biteleker til biting! Det klør som kjent i valpetenner.

4. Trenger hunden virkelig flere senger?
Hunder elsker å henge med flokken sin, der hvor dere måtte være. Derfor kan det være hensiktsmessig å ha liggeplasser til hunden på flere steder i huset. Av og til ønsker også hunder å trekke seg tilbake for bare å sove i fred og ro. Hunder som er med på jobb, eller er mye på besøk hos noen, bør også ha en fast liggeplass der.

En liggeplass behøver ikke nødvendigvis å være en hundeseng, det kan også være en matte, et pledd, en hule eller sovepose.

En valp vil fotfølge sin nye flokk i starten, den lurer på hva som skjer - og hvor den skal gjøre av seg. Sørg for liggeplasser strategisk plassert så valpen kan legge seg ned på kjøkkenet, i stuen, på hjemmekontoret - og kanskje tilogmed rett utenfor badet. Faste plasser og rutiner gir ro og trygghet, - akkurat det den trenger.

5. Hvilke materialer bør jeg velge?
Valg av hundeseng er også viktig i forhold til hundens helse. Mange er opptatt av å unngå eller lindre allergier. Spesielt er husstøvmiddallergi mer alvorlig og omfattende hos hunder enn hos mennesker. Allergisk hudbetennelse er dessverre også en kjent gjenganger hos firbente.

Velg derfor materialer som ikke trigger allergi, - dette er spesielt viktig for enkelte hunderaser som har kjente helseutfordringer. Hundesenger som er Økotex 100-sertifisert (Trygge Tekstiler) inneholder ikke skadelige kjemikalier eller allergifremkallende fargestoffer. I tillegg snakker man gjerne om hypoallergeniske fyllmaterialer. Dette er materialer husstøvmidd ikke trives i.


For store/tunge hunder vil en god seng eller madrass forhindre liggesår og stivhet. Også for eldre hunder som sover store deler av døgnet er god liggekomfort viktig. Madrassfyll av minneskum eller lateksflak vil gi god trykkavlasting, temperatur- og fuktregulering. I tillegg er det hypoallergenisk.
 

6. Hvordan holde hundesengen ren?
Støvsuging det viktigste renholdet for å forhindre eller holde allergier i sjakk. Husstøvmidd, levende som døde, fjernes ved støvsuging, derfor bør det gjøres ofte. Vask av yttertrekk eller innerpute er kun nødvendig om det blir skittent. Og litt skitt er som kjent ikke farlig. Det er altså støvsuging som er viktigst.

Mange nybakte valpeeiere er bekymret for om valpen kommer til å tisse i sengen. Men faktum er at friske hunder normalt ikke tisser der de ligger. Det er det en underfundig refleks som sørger for. Derimot kan det skje at valpen tisser rett utenfor sengen, tråkker i det - og så går opp i sengen sin. Et pledd i sengen kan derfor være smart for å gjøre renholdet lettere.

Eiere av voksne hannhunder kan ha problemer med hannhund-flekker (du vet hva det er hvis du har det...). Noen har også en notorisk gjørmebryter til hund. Da kan også kan løsningen ligge i pledd. - Ha et par pledd å bytte på med, de er enkle å hive i vaskemaskinen.

7. Hvor mye sover hunder?

Hunder har et helt annet søvnmønster enn mennesker. Mens vi som regel sover sammenhengende 7-8 timer om natten, sover hunder gjerne 14-18 timer i døgnet, fordelt over flere "økter". Valper og eldre hunder sover mest av alle.

Mellom hver lur liker hunder å strekke på seg, kanskje drikke litt, og så vil de gjerne legge seg nedpå igjen et annet sted. Enda en god grunn til å la hunden ha flere liggeplasser, - og en veldig god grunn til hvorfor du aldri skal stenge hunden inne i et bur, hverken om natten eller om du lar den være alene hjemme.

En hund som er trygg og har vært gjennom en vellykket hjemme-alene-trening vil altså ha en del soving å gjøre når du forlater den. Det er nemlig ikke vanlig at hunder leker eller holder på med aktiviteter når den er hjemme alene.

8. Kan jeg ha hunden i sengen min?
Det er absolutt ikke noe galt i å ha hunden i sengen sin. Svært mange hundemennesker har det, og det anbefales ofte i starten med valpen. Da trenger den høydose med trygghet og nærhet, - den har jo nettopp blitt "kidnappet". Husk at for hunder er det helt naturlig å sove med flokken sin, og det har valpen gjort helt fram til den flyttet til deg.

En god idé kan være å ha valpens egen seng oppe i din seng. Da kan du etterhvert flytte den ned på gulvet om du ønsker å venne hunden til å sove i sin egen seng.

Etter som hunden vokser til finner mange ut at hunden slett ikke vil sove sammen med dem natten gjennom. Det kan det være flere årsaker til. Kanskje har du det for varmt eller kaldt på soverommet, eller kanskje du snorker? Kan også hende at hunden rett og slett liker sin egen seng bedre. At valpen får ligge i din seng fra den kommer i hus, betyr ikke at det er slik det vil være for evig og alltid. - Så om du synes det er riktig å gjøre når hunden er ung, kan du heller gjøre om på rutinene senere. F.eks. at du legger opp til en liten kosestund ved leggetid - og så må hunden legge seg i sin egen seng etterpå.

9. Hva om hunden ikke vil ligge i sengen sin?
Dersom hunden ikke helt skjønner poenget med egen seng, bruk godbiter! Særlig yngre og "klengete" hunder kan ha problemer med å skjønne konseptet. Lag noen kose- og godterifester i den nye hundesengen. Da lærer hunden at den sengen, - det er verdens beste sted å være! Og det må du fortsette å forsterke ved at hundens opplevelser knyttet til sengen sin kun er positive. Si for eksempel aldri "gå i sengen sin" som straff.

Dersom hunden allikevel heller vil være i sofaen sammen med deg, forsøk å flytte hundesengen inntil sofaen, og fortsett med å gi den kos og godbiter i sengen. - Og gi den da IKKE godbiter i sofaen eller utenfor sin egen seng i det hele tatt. 

Har du kjøpt en ny hundeseng som skal erstatte den gamle, så er det enkleste å plassere den nye der den gamle stod, i hvertfall i begynnelsen. Du bør også fjerne den gamle (bruk den på hytta eller i bilen). Hunder skjønner ikke at "ny" er bedre enn "gammel". For dem kan kjent vs. ukjent gjøre at de velger den slitte, stygge sengen du ønsker å bytte ut.

10. Hvorfor det er bra at hunden "rer opp". 
Det ser umåtelig litt komisk ut når hunden "rer opp" eller "graver" i hundesengen før den legger seg. Ritualet stammer fra way back da hunder levde ute i naturen og markerte for å finne igjen plassen sin, - samt holde de andre unna. Potene har nemlig svettekjertler som brukes til å duftmarkere eierskap til liggeplassen. Når hunden kjenner sin egen lukt oppleves det trygt. Hunden stresser ned og koser seg i sengen sin på en helt annen måte enn om den bare lå direkte på gulvet.

Når du kjøper en god hundeseng investerer du med andre ord i hundens trivsel og helse. Så skjem hunden din bort med en herlig hundeseng – med verdens beste samvittighet!

Artikkelen er fra Pet Shop Girls’ nettsider. Butikken har spesialisert seg på hundesenger.