Når man skaffer seg en hund så følger det også med et ansvar for å ta godt vare på dyret, og noe av det viktigste man gjør er å vaksinere den. Nå har veterinærer begynt å anbefale å vaksinere hunden tre ganger, istedenfor to, de første levemånedene, forteller veterinær Hannah Harjen ved Anicura Dyreklinikk på Ekeberg i Oslo.

Hannah Harjen, veterinær. Foto: Bård Ek

- Tidspunktet for vaksinene er viktig når det gjelder valper. Vinduet for sosialisering er lite, det må skje før de er 16 uker. Derfor skal den første vaksinen tas ved åtte ukers alder, og den andre ved 12. Forskning viser nå at man i tillegg bør ta en vaksine ved 16 ukers alder, fordi det etter de to første er en av ti valper som ikke blir immune. Tar man tre vaksiner er 98 % hunder immune.

Man vaksinerer mot valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse. I tillegg vaksinerer man mot kennelhoste, som er en slags hundeinfluensa.

- Etter valpevaksinene skal hunden til kontroll en gang i året. Vi fullvaksinerer hvert tredje år, og vaksinerer mot kennelhosten hvert år.

Vaksiner ved utenlandsreiser

Skal man ut og reise kreves det ytterligere vaksiner.

- Man pleier å vaksinere hunden mot rabies og leptospirose når den skal reise til et annet land. Det finnes også en spesiell vaksine for hunder som skal til syden. Der kan de bli smittet av noe som kalles leishmania, via sandfluer.

Man skal følge litt ekstra med på hunden i dagene etter at den er blitt vaksinert, men det er sjelden at de får noen store bivirkninger, fortsetter Harjen.

- Den kan bli litt nedstemt og være litt slappere enn vanlig. Når man vaksinerer mot kennelhoste kan den også nyse og hoste litt, men dette er ikke farlig.