Sammenhengen mellom kastrering og vektøkning er nå dokumentert.

– Vi vet at kastrerte katter får 20 % mindre bruk for energi pluss at de spiser 20 – 30 % mer. Det er en dårlig kombinasjon, sier veterinær og fagsjef Dag Kristian Wilhelmsen hos Royal Canin Norge.

– Allerede 14 dager etter operasjonen ser vi at de fleste har lagt på seg.

For kastrerte katter anbefales fôr med lavere energiinnhold. Fett gir dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater. Fôret bør derfor ha lite fett men nok protein til å opprettholde muskelmasse. Riktig fibersammensetning gir metthetsfølelse og kan få ned tiggeadferd. Ti minutters bevegelse hver dag gjør også stor forskjell.

Best å forhindre

Riktig fôr bør startes umiddelbart etter operasjonen. En overvektig katt bør gå gradvis og sakte ned i vekt. Spiser den ikke, kan den fort bli akutt syk. Slanking av katt må derfor skje under oppsyn av veterinær.

Både overvektige katter og innekatter har høyere risiko for urinstein. Kastrerte hankatter er også mer utsatt. De to vanlige typene er struvittstein som oppstår ved lav Ph og oksalatstein som kan dannes uansett Ph. Fôr med justert saltinnhold får dyret til å drikke mer, slik at man kommer på riktig side av metningspunktet for å danne urinstein. Riktig fôr forebygger også ved å sørge for at urinen er på den sure siden.

– Å gi katten nok vann er viktig for å unngå urinstein, understreker veterinæren.

Du kan også supplere med våtfôr, som inneholder 80 % vann.

Struvittstein kan løses opp men oksalatstein må opereres. Vær OBS hvis katten tisser ofte, går inn og ut av kassen, jamrer seg og ser ut til å ha vondt—eller tisser der den ikke skal. Da bør den til veterinær.

– Hvis du tror katten er syk, så er den som regel det. Katten skjuler sykdom veldig godt, advarer han avslutningsvis.