Av Cecilie Holgersen, avdelingsleder marked og kommunikasjon i NKK

Norsk Kennel Klubs statistikk over registreringer i 2017 viser at nordmenns valg av hund gjenspeiler en aktiv livsstil.

- På topp kommer raser som typisk passer svært aktive eiere; border collie, staffordshire bull terrier og norsk elghund grå, sier Trine C. Hage, administrerende direktør i Norsk Kennel Klub.

Et trygt kjøp

Alle hunderaser har sine karakteristiske rasetrekk, styrker og svakheter. Jo mer kunnskap du har om hunderasene, jo mer kompetent er du til å velge en hunderase du kommer til å trives med. Norsk Kennel Klub har utviklet nettstedet www.kjøpehund.no for å hjelpe hundekjøpere med å orientere seg. Her kan du lese om rasenes egenskaper, og helsearbeidet NKK og oppdretterne gjør for de ulike rasene.

- Avl på sunne hunder er et viktig arbeid for Norsk Kennel Klub. Raseavl er internasjonalt, og samarbeid over landegrensene er en forutsetning for å nå konkrete resultater. Vi deltar til enhver tid i flere internasjonale prosjekter med fokus på å unngå helseproblemer hos de ulike hunderasene, sier Hage.

Må spille på lag

For å få sunne rasehunder, er det viktig at valpekjøpere, oppdrettere, raseforvaltere og veterinærer jobber på lag. Som valpekjøper er det viktig at du setter deg inn i rasen du velger, og søker informasjon om eventuelle helseutfordringer denne har. Å velge en oppdretter med fokus på helse er også viktig.

Norsk Kennel Klub jobber for at all hundeavl skal forgå i kontrollerte former, og vi stiller krav til våre oppdrettere. Når du henter din valp skal den være minst åtte uker gammel, den skal ha vært hos veterinær, og den skal være registrert og leveres med en kjøpsavtale.

Oppdretter er en ressurs

Valg av oppdretter er en viktig beslutning. En oppdretter som avler etter Norsk Kennel Klubs etiske grunnregler, og som har en tilhørighet i sitt rasemiljø, er et flott utgangspunkt. NKK-oppdretteren er opptatt av at valpen de selger skal være frisk, og at valpen får et godt hjem. Oppdretteren er en ressurs som kan svare på spørsmål som dukker opp med ny valp i hus.