– For at sikkerheten skal ivaretas både for hest og sjåfør, er det viktig at bilen er bygget som en hestebil og ikke som en vanlig bil. Det betyr at den er laget av produsenter som vet hva de driver med og at det er brukt egnede materialer som holder om en hest slår seg vrang, sier Kristen Klekken i Kingsrød Trading.

De leverer hestebiler til kunder over hele Europa.

– Det er for øvrig viktig å påse at det ikke er noen skarpe kanter som hesten kan skade seg på. Som regel vil det også være en slags padding rundt hesten som beskytter den, sier han.

Mye luft

I tillegg til at hesten skal være trygg for skader underveis, skal den også ha det behagelig.

– Lys og luft er viktig. En hest har stort luftforbruk, og det er derfor behov for ventilasjon med store vifter. Kulde er sjelden et problem, bortsett fra i de kaldeste delene av landet, da en hest selv avgir mye varme, sier Klekken.

Sørg for øvrig for at bilen har riktig volum i forhold til dyrets størrelse.

– Ellers er det viktig at sjåføren har kunnskap om det å frakte levende dyr og forstår at dette ikke det samme som å frakte for eksempel en motorsykkel. Velger du folk som har erfaring, kan du føle deg trygg, og hvis du kjøper en hestebil selv, vil du få opplæring av forhandleren, sier han.

Ikke like

På kortere turer trenger ikke hesten mat og drikke, men det skal alltid være fôr og vann tilgjengelig når hester skal transporteres.

– Det er sjelden hester drikker under transport, men selv pleier jeg ofte å gi en gulrot fordi den også inneholder væske. På korte turer trenger du heller ikke tenke på at hesten trenger pauserm, og på lengre turer følger du bestemmelsene for kjøre- og hviletid, sier han.

Husk for øvrig at også hester er forskjellige.

For noen kan en biltur være stressende, og hesten kan bli sliten av å stå oppreist i bilen.

– Generelt er imidlertid hester enkle dyr det er lett å ta med seg i bil, sier Klekken.