- Mange forbinder nok først og fremst hunders angst for høye lyder med nyttårsaften, men det er mange andre situasjoner som kan oppstå der hundene blir redde, sier Torunn Sørbye som er veterinær i Orion Pharma.


- Noen er skuddredde eller redde for torden, men det er heller ikke uvanlig at hunder kan være redde for lyden fra spikerpistoler eller borring. Høylydt festing fra en naboleilighet kan også gjøre hunder utrygge, fortsetter hun.


For hundeeieren er det viktig å lese signalene og forstå når hunden er redd. Helst bør hundeeieren se dette tidlig, og før hunden skjelvende har gjemt seg under sofaen og nekter å komme frem.


- En del av de tegnene som hundene gir kan være vanskelig å se for dette kan være tegn som vi kanskje ikke umiddelbart forbinder med redsel. Et slikt tegn kan være pesing, det betyr ikke nødvendigvis at hunden er varm, det kan også bety at den er redd. Et annet tegn kan være at hunden ikke vil ha favorittgodbiten, forklarer Sørbye.
 

Trygghetsferomoner

Det kan være litt brysomt å ha en hund som er redd for lyder, og i den grad det er mulig vil nok mange forsøke å unngå situasjoner der hundene blir utsatt for høye eller skumle lyder. Hvordan eieren opptrer er veldig viktig for hvordan hunden har det:


- Hvis eieren lager mye oppstyr og sier "stakkars deg" hele tiden, blir det gjerne bare verre. Det beste er å opptre mest mulig normalt, det virker beroligende på hunden. Men det finnes også noen hjelpemidler som fungerer godt. Dette er produkter som avgir trygghetsferomoner som gjør hunden rolig. Trygghetsferomonet er ikke et beroligende middel, men er det samme stoffet som tisper skiller ut når de har valper. Når hunden blir omgitt av feromonene blir den rolig og opplever litt av den samme trygghetsfølelsen som da den var en liten valp og lå trygt sammen med mor, forteller Sørbye.


Feromonene kan man få som spray, halsbånd, eller i form av en diffuser som går på strøm. De ulike metodene som hunden kan få tilgang til feromoner på gjør det mulig for hundeeieren å styre om hunden bare skal ha tilgang til dem inne eller om den skal få dem ute også.


- Dersom hunden for eksempel er redd for å kjøre bil kan du spraye buret med feromoner før dere legger ut på tur. Er hunden redd for å være hjemme alene kan du kanskje sette inn en diffuser som avgir fermoner inne i huset.
 

Mange tiltak

Feromoner er et fint hjelpemiddel, og hvis du skal trene hunden til å bli vant til situasjoner med mye lyd er dette et av de tiltakene som gjør at du kan komme raskere i mål, men ikke det eneste:


- Hvis hunden din er redd på nyttårsaften, så er ikke dette det eneste du gjør. Vi har mange råd som det kan være fornuftig å følge. At hunden er foret før rakettene starter er bra, for det å være mett virker angstdempende. Noen andre råd er å ha luftet hunden på forhånd, at eieren oppfører seg normalt og at gardinene er trukket for. Det kan også være lurt å sette på radioen og å la hunden få være på et sted der den vanligvis føler seg trygg, sier veterinæren.


I de mest alvorlige tilfellene kan man også gi hunden et angstdempende legemiddel. Det må forskrives av veterinær, men det er hundeeier som gir det til hunden i form av en gel som legges mellom leppen og tannkjøttet.