De får inn både hunder og katter som har gått med alvorlige byller altfor lenge, og dermed fått en alvorlig lidelse. I verste fall må alle tennene trekkes, forteller veterinær og hundetannlege, Sigbjørn Storli.

- Hvis eieren ikke får med seg at hunden har knekt en tann, så kan det få alvorlige følger. Mange er ikke vant til å kikke inn i munnen til sine firbente venner, dette er noe som bør gjøres minst en gang i uken. I tillegg til knekte tenner sliter mange hunder med pyrea, eller periodontitt, som er en betennelse i tennenes festeapparat. Man regner med at 80 prosent av hunder over tre år, har periodontitt av ulik grad.

De er som regel røde i tannkjøttet, i tillegg til at det lukter veldig vondt av munnen. For å holde pyrea i sjakk, kreves det daglig tannpuss, og tannrens hos veterinær en til to ganger i året.

Gnagebehov

De fleste hunder har behov for å gnage på ting, og det skal de få lov til. Man skal, dog, være oppmerksom på hva de gnager på.

- Pinner er ikke det verste, selv om pinnene kan sette seg fast på tvers i munnen, og de kan få flis mellom tennene. Den store ’tannkilleren’ er bein. Kjøttbein og margbein er altfor harde, noe som kan føre til knekte tenner. En tommelfingerregel er at man ikke skal gi hunden noe som er hardere enn at du klarer å trykke neglen din godt inn i det.

Forebygging er alltid bedre enn behandling, fortsetter Storli.

- Knekte tenner er den nest mest vanlige årsaken til tannsykdommer hos hund, så det er viktig å inspisere munnen jevnlig. Ikke bare ser man om tenner er knekt, eller om noe sitter fast der inne, men man kan også se andre forandringer. Ta med hunden til veterinær for en grundig tannsjekk en gang i året, det kan lønne seg.