Hensikten med uteaktiviteter er først og fremst gleden dette gir, sier Sigurd Nilssen som har mange års erfaring som aktiv hundekjører og trener. – Å dra på tur med en firbent kamerat skal gi glede og energi for begge parter, tilføyer han.

Glad i aktivisering

I prinsippet kan alle hunderaser trekke, men noen raser er sterkere enn andre. – For en del år siden trakk hundene sin egen vekt i konkurransene, og da var det en cocker spaniel som vant, forteller Nilssen. De fleste hunder synes hundekjøring er gøy fordi de vil frem, og hunder liker å jobbe.

Gode treningsøkter gir bonus

Formen må være på plass for å nyte uteaktiviteter som snøre- og hundekjøring. – La hunden løpe mest mulig løs så den får beveget muskler samt økt kondisjon, samtidig som eieren trener sin egen kropp, sier han. – I begynnelsen er det viktig å oppmuntre hunden til å trekke, og det er viktig å gi mye ros underveis. Unngå kjefting og mas, oppfordrer Nilssen. – Veldig lydige hunder som har gått mye ”pent på plass” må ofte lære å trekke i selen. I startfasen skal hunden bare trekke noen få minutter av gangen. Etter hvert som hunden lærer å trekke, blir pauser mellom intervallene viktig på grunn av varmeopphopningen. – Husk at det skal være gøy, og hunden må ikke slites ut! – Bygg stein for stein, og øk intensiteten gradvis. Tren løping før tempoet går over i galopp. Under tørrtreningen på barmark er det viktig å huske at du og hunden skal ha godt driv i opp- overbakkene. Tren hunden til å løpe opp hele bakken, og la ”belønningen” være at farten øker når dere er over bakketoppen, tipser Nilssen.

Kommunikasjon og kommando

I tillegg til et godt fysisk grunnlag, er kommunikasjon og god forbindelse mellom eier og hund viktig i skiløypa. – Du kommer langt med kommandoene ”stå”, ”venstre” og ”høyre”. I områder med andre mennesker er det vesentlig at hunden reagerer raskt på innlærte kommandoer, sier Nilssen. Tren på åpne områder med stikryss eller veikryss under innlæringen av kommandoene, eller la hunden trekke rundt hus- veggene der den svinger til høyre og venstre. Etter hvert som hunden adlyder, kan trening med sykkel være neste nivå. – Gi hunden bekreftelse og vis begeistring, men vær tydelig på uønsket atferd. Grensesetting er viktig for hunder, påpeker han.

Utstyr

Det er viktig at selen passer skikkelig. Til snørekjøring anbefaler Nilssen en vanlig sykkelsele med nakkereim samt en elastisk snor fra hund til eier for å unngå rykking og ubehag. Belte med åpen krok er nødvendig for raskt og enkelt å kunne hekte snøret av.