Av Eli Vogt Godager

60 hundekjørere og nærmere 700 bikkjer er klare ved startstreken i slalåmbakken ved Spåtind Sport Hotell, lørdag 7.januar 2017 kl. 12.00. Ca 3000 tilskuere fulgte starten i 2016. Publikum ønskes velkommen til å oppleve hundekjøring på nært hold, både ved start og på sjekkpunkt Halden. Det er ingen klasseinndeling, alle kjører med så mange (eller få) hunder de vil.

Løpet er sesongåpning for langdistanse hundeløp i Norge. Løpet består av tre etapper og er på til sammen 210 kilometer. To sjekkpunkter med obligatorisk fire timers hvile for såre poter og trøtte kjørere.

Så fort det begynner å bli litt kjølig i lufta kribler det i beina hos enhver hundekjører. Høsttreninga kan starte. Bikkjene skal ha mange mil i kroppen før de større løpene som Femundløpet og Finnmarksløpet. Man stiller ikke til start uten godt treningsgrunnlag. Derfor er MUSH Synnfjell en bra start på sesongen. Noen kjører for å vinne, andre kjører for å teste spannet og formen og noen kjører for å være på tur i den flotte Synnfjellnaturen.

Fellesstart gir publikumsfest

MUSH Synnfjell har en helt annen start enn andre hundeløp. Det er fellesstart hvor kjørerne må ligge i pysjen i sin sovepose ved startstreken og kan ikke begynne å kle på seg og sele opp hundene før startskuddet har gått. Noen blir stressa, andre tar det med ro. Det er ikke lett å stagge 12 ivrige bikkjer når de skjønner hva som skal skje. De skal få dra ut å trekke, det morsomste de vet.

Starten går ved bunnen av slalåmbakken ved Spåtind Sport Hotell. Det hele starter med en lang oppoverbakke. Godt bikkjene har iveren i kroppen.

Til å holde oss orientert underveis, hvem kjører ut, hvem skjuler seg bak startnumrene, har vi med oss Hans Petter Dalby, kjent for mange gjennom TV-sendingene fra Finnmarksløpet.

Internasjonal deltakelse

MUSH Synnfjell 2017 har internasjonal deltakelse, fra Alaska, Frankrike, Spania og Sør Afrika. Fra Alaska kommer Lance Mackey, fire ganger vinner av Iditarod (The last great race on earth), verdens lengste hundeløp. Lance Mackey, skal kjøre MUSH Synnfjell for første gang og vil ligge i trening i Synnfjellet i dagene før løpet.  Torpa IL føler oss beæret av å ha en av hundekjøringens store helter på startstreken. Hundekjøring i Alaska er som langrenn i Norge, så «over there» er han kjent for folk som våre skistjerner er det for oss. Vi er stolte av at han tar veien til Norge og Torpa.

Fra midten av desember ligger et par franskmenn i Trening i Torpa, for andre år på rad, for å lade opp til MUSH Synnfjell, Gausdal Maraton, Hallingen og Femundløpet. At det i år også kommer kjørere fra Spania synes vi er stor stas. Jean-Pierre Bussio fra Sør-Afrika bor og trener i Bergen.

Fra fjern og nær kommer også norske hundekjørere til Torpa denne helga. For noen kan det være første gang på snø for sesongen. Andre har trent på snø lenge når januar kommer.

Dugnad og folkefest

Hundegruppa i Torpa idrettslag er arrangør av løpet, godt hjulpet av bygdefolket. Omtrent et årsverk i frivillig innsats legges ned i løpet av et år for å få i stand Torpas vakreste eventyr. Det skal kjøres løyper, merkes løyper, det skal lages mat, det skal være vakter rundt om, kiosk skal betjenes, tida skal tas, sjekkpunktene gjøres klar og betjenes og mange mange andre små og store oppgaver. Omtrent 80 mennesker er i sving løpshelga. Alle vil være med å dra lasset. Folk blir spurt om så mangt, og alltid er svaret ja. MUSH Synnfjell er et lite

samfunnsprosjekt for fellesskap, glede og naturopplevelse for oss i fjellbygda Torpa, godt hjulpet av lokalt næringsliv og noen få sponsorer.

Velkommen til sjekkpunkt Halden

På sjekkpunkt Halden i Nord Torpa (vil være godt skiltet) ønsker vi publikum velkommen til fest. Her blir det salg av mat og drikke og bål å kose seg rundt. Hundekjørerne er forventet inn mellom 15.00-16.00 alt etter vær og føre forhold. Hvem ligger først? En av de stor stjerne eller en glad amatør?

Dyrevelferd

Hundenes ve og vel er første prioritet. Alle ekvipasjer blir sjekket av veterinær en gang underveis i løpet. Veterinærene Linn Vada og Alex Mathey stiller opp, også de som frivillige. Så hvilen på sjekkpunktene er aller mest til for hundenes del. De trenger mat og vann, og kanskje litt massasje av såre muskler og poter? En dupp i halmen er ikke å forakte for de firbeinte heller.

MUSH Synnfjell er terminfestet i Norges Hundekjørerforbund. Det betyr at konkurransereglementet følges. Viktig både for rettferdighet i konkurranse og for dyras beste.

På villmarkssjekkpunktet ved Fløyterdammen er det kun bikkjer, kjørere og en håndfull frivillige. Ro og fred under stjernene.

Hvorfor i all verden?

Man kan jo stille spørsmålet. Hvorfor et lite idrettslag, i ei lita bygd i Nordre Land kommune kjører i gang et så stort arrangement. Mye planlegging, mye papirarbeid, mye preparering av løyper…ja i det hele tatt mange oppgaver og et stort ansvar. Svaret er ganske enkelt. Fordi det er gøy, fordi det skaper samhold og engasjement. Fordi det er en flott måte å vise fram bygda og fjellet på.

Synnfjellet – en liten perle

2,5 timers kjøring fra Oslo finner du Synnfjellet. Ikke det mest kjente fjellområdet i landet kanskje. Men vakkert er det og muligheter både sommer og vinter er det mange av. Få steder i landet kan du gå i så gode skispor, nesten uten å møte folk. Fantastisk. Hytter er det og flere kommer, men det er plass nok.

Her er det også lagt til rette for hundekjøring hele vinteren. Mange hundekjørere bor i bygda, fordi vi vel nærmest kan sies å ha snøgaranti. Og løypene blir kjørt opp for trening så fort snøen kommer og helt til den renner bort en gang på vårparten.

Velkommen til MUSH Synnfjell 2017.

For oppdatert program og deltakerliste se www.mushsynnfjell.no