FAKTA OM AQUASCAPING

  • Akvascaping er en relativ ny måte å utforme et akvarium på. Der benytter man seg av planter, steiner og røtter for å skape en bevisst utforming. Det kan være å gjenskape et landskap fra naturen.

  • Det er flere ulike stiler i måten man designer sine akvarier. Vanligvis har man også fisker i sitt aquascape, men noen velger bort dette

Ofte har man en tanke og et design man er ute etter, en visjon om du så vil. Også bruker man planter, røtter, steiner og annen dekor for å få frem det uttrykket man ønsker, sier aquascapingentusiast Kenneth Skogseide. Forskjellen mot tradisjonelle akvarier er at i aquascaping har oppsettet og designet mer fokus enn fisken. Fisken er der for å komplettere det man har bygget opp, og noen velger å ikke ha fisk i det hele tatt. Akvariet blir en designet interiørdetalj. De fleste som driver med aquascaping kommer dit via tradisjonelt akvariehold. Også har de gradvis blitt mer og mer interessert i hvordan de setter det opp. For det tar tid og kunnskap for å lykkes. – Men det finnes masse informasjon om det på nettet. I tillegg kan du be om råd på akvarieforretningen, sier Skogseide.

Jeg kan godt stå fire timer med en pinsett og plante planter i et akvarie. Det gir meg en fin ro.

Blir en hobby

For mange blir aquascaping en levende hobby. Skogsiede bruker gjerne mange timer på et fint landskap. – Prosessen er todelt. Først planlegger man, og finner ut hva man trenger for å få det til. Et godt design må ligge i bunn. Så blir det spennende å se om ting utvikler seg slik man hadde tenkt eller ikke. Det må som regel gjøres noen justeringer underveis, sier Skogseide, som understreker at et oppsett kan være så lett eller vanskelig som man selv vil. – Det spørs jo hvor komplisert man velger å gjøre det. Også spørs det om man vil klippe og stusse og styre oftere enn vanlig, sier han. I tillegg er det viktig å passe på gjødning, lysforhold, vannbytte og Co2-innhold i vannet. – Det er skikkelig gøy å se hvordan ting utfolder seg, nesten dag for dag. Se at stiklingene du har plantet setter seg slik du vil, og visjonen gradvis kommer på plass, sier Skogseide. De mest innbitte starter gjerne på et nytt «bilde» så snart de lykkes med det pågående prosjektet. – Men dette er absolutt noe for vanlige folk. Det er en veldig givende hobby, nesten på linje med hagestell. Og dette kan du gjøre på vinteren også, sier Skogseide.

Gir ro

I Kyotos berømte buddhist-templer er mose, karpedammer og små vakre minilandskap en sentral del av templenes formål; Å gi de besøkende ro, harmoni og en sjelelig/ åndelig opplevelse av naturen og universet som en del av oss selv. Å stirre på mose og stein kan gi en opplevelse av nye tidsdimensjoner. Det langsomme er verdifullt og har store krefter over tid. – For meg gir aqascaping ro. Jeg er ikke en person som kan sitte stille og rolig lenge. Men jeg kan godt stå fire timer med en pinsett og plante planter i et akvarie. Det gir meg en fin ro. Akvarier er jo kjent for å ha en beroligende effekt, sier Skogseide.

Fra naturen

Inspirasjonen til sine design finner folk gjerne i naturen. I begynnelsen var det vanlig å bruke steinformasjoner, slik at de så ut som fjellformasjoner og kjeder. Dette har utviklet seg videre. – Prærier, stepper og skoger. Det aller meste går å lage. De som virkelig blir bitt konkurrerer og lager egne oppsett kun for enkeltstående konkurranser. Det er naturligvis ikke for alle, men det er blitt veldig populært blant dem som blir skikkelig hekta, sier Skogseide